Прочитај ми чланак

ЗАВРШЕНА ИГРА МАЧКЕ И МИША: Удри по Балкану и Србима!

0

obam_merkel bela kuca

Тек неколико последњих „дешавања“ у политичкој арени Западног Балкана показују да су западни ино-„партнери“ одлучили да окончају игру мачке и миша. Елите, тако спремне да учине све да удовоље захтевима најјачих земаља Запада, коначно су се нашле у завршници процеса „трајне (де)стабилизације“ овог поднебља.

Подсетимо:

Јоханес Хан отказао је посету БиХ због „непостојања сагласности за спровођење реформи на свим нивоима власти“;[i] бриселски преговори, овај пут између македонског премијера Николе Груевског и Зорана Заева пропали су[ii]; Велика Британија спонзорише Резолуцију о Сребреници, за коју многи верују да ће бити окидач „разрешења“ Милорада Додика, којег опет многи виде као још једино преостало упориште српског национализма у овом делу света; свему овоме треба додати Видовдан, долазак Борда директора ММФ-а, посету немачке канцеларке почетком јула Београду, Сарајеву и Тирани.

Када се сви ови зачини „спусте“ у кипућу балканску супу добијамо још једну репризу већ доживљених историјских епизода. И, као по правилу политичке „елите“ изражавају згражавање, изненађење, неки агресивност, неки апатичност али ће већина лидера Балкана правити се да не види цунами. Или ће га обзнанити тек када је у суштини сценарио „проваљен“.

marina ragus o autoruТако смо чули, да се „ствари на Балкану опасно компликују“, као да то нисмо знали и годину пре, и ону годину пре те-у ствари као да то не знамо од самог почетка појачаног присуства Русије у региону. И, то је та мера која је увек окидач Западу да покрене тако поједностављено бруталну завршницу.

Али по Србе!

Такође смо чули да, као никада до сада, треба да одржимо „политичко јединство и стабилност“[iii], јер нас чекају „тешке одлуке“[iv].

Које?

Иван Вејвода из „Маршаловог Фонда „примећује“ да је „Балкан остао последњи недовршени посао Запада“[v] и зато Америка, Немачка и Британија приводе крају обелодањивање новог балканског поретка:

„Меркелова ће од Србије тражити да на крају бриселског процеса с Приштином пристане на улазак Косова у УН, али и да се дистанцира од председника Српске Милорада Додика и не спречава јачање централних институција БиХ.“[vi] У преводу, од Србије ће се тражити да скрене поглед у страну док се Српска буде давила. Пардон, док је буду, „слабили“.

Српски национализам, како преносе „добро обавештени медији“ мора бити „пацификован“, сарадња са Русијом, тек, симболична, а с НАТО интезивирана.[vii] И, сада сви треба да будемо „изненађени“ и „запрепашћени“ драмом која ће врло брзо постати ритам, и српске политичке „елите“. Док, изненађења нема. Нама је немачка канцеларка у лице, прецизно и јасно, током једне посете бившем српском председнику рекла све. Баш да изненађења не би било! Бројна, скоро досадна и помало отужна понављања да „нових услова нема“ да се од Србије само очекује да „испуни већ све договорено“ такође су била вербализована да се којим случајем не би десило: Нисте нам рекли.

Макар, смо баш на овом месту силни простор потрошили анализирајући сваки озбиљнији политички „говор“ из ЕУропског хора. Наравно, бриселско-вашингтонског. Домаћи оркестар, ваљда је јасно, ипак је у „подизвођачкој улози“.

Шта је, онда остало нејасно и што може бити изненађење. Па, управо та „подршка“ грађана који се системски гурају испод егзистенцијалне црте. Дакле, сународника који су врло свесно гурнути у беду, а по премеру међународних финансијских институција. Оних истих, које су тражиле реформу радног законодавства, смањење плата и пензија, поскупљење струје, реформу јавног сектора (читај: отпуштања радника) и ко зна чега још. Али мора се признати не и оних, који су додатно отворили врата потпуном поништавању достојанства грађана Србије пореским решењима која ће их, у ствари, гетоизирати. Одговорност за гетоизацију Србије, ипак можемо, приписати „нашима“ који су, у ствари, потпуно „њихови“.

Дакле, једино што је изненађујуће у овом трећеразредном, ипак мора се признати врло опасном филму, јесте тражење подршке од гладне и понижене већинске Србије?!

УПУТНИЦЕ

[i] http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/11/Region/1945482/Johanes+Han+otkazao+posetu+BiH.html

[ii] http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=06&dd=11&nav_category=167&nav_id=1003278

[iii] http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Vucic-Srbija-spremna-da-subvencionise-srpske-kompanije.sr.html

[iv] исто

[v] http://www.blic.rs/Vesti/Politika/566396/ANALIZA–Amerikanci-Nemci-i-Britanci-kroje-novi-Balkan

[vi] исто

[vii] исто

Извор: fsksrb.ru