Прочитај ми чланак

ЗАВРШЕН ПРОТЕСТ „1 ОД 5 МИЛИОНА” Народ идуће недеље маршира на ТВ Пинк!

0

Неколико десетина хиљада грађана учествовало је на седамнаестом по реду протесту „Један од пет милиона“ у Београду. Протест је завршен испред Владе Србије најавом да ће следеће суботе грађани шетати од зграде Владе до телевизије Пинк. Испред зграде РТС одржан је и планирани перформанс "Дневник слободне Србије".

На „велики марш“ до Пинка грађане је позвао глумац и функционер Демократске странке Бранислав Лечић.

Он је рекао да га је власник телевизије Пинк Жељко Митровић позвао да гостује како би иницирали „Утисак недеље“ и да му сада шаље одговор: „Не гостујем на Пинку, али ћу доћи са свима вама“.

Организатори протеста „Један од пет милиона“ позвали су грађане да им се придруже следеће суботе, на великом студентском маршу у 16 часова, из Студентског града на Новом Београду, ка Влади.

„Шетњу покрећу студенти, али сви људи су добродошли“, поручили су организатори и додали да се тиме слави и Дан студената, 4. април.

Окупљени грађани носили су заставе Србије и транспаренте међу којима су и „Филозофски – историја“, „Пошта – поштарима, странке – политичарима“, „Не требају нам ПУПС-овци, требају нам стручњаци“.

Потписивана је петиција Војног синдиката Србије, којом се тражи „поништавање Вулинових (министар одбране Александар) незаконитих акта“. Међу окупљеним грађанима су и лидер покрета Двери Бошко Обрадовић и лидер Народне странке Вук Јеремић.

Протестна шетња почела је након обраћања историчара Чедомира Антића, једног од организатора Миодрага Симовића и хапшеног студента ФПН Стефана Симића.

Грађани су се са платоа упутили Македонском улицом, а кроз Светогорску и Таковску ишли до зграде Владе Србије.

Испред РТС-а одржан је перформанс „Дневник слободне Србије“ у току ког су говорили председник Удружења за заштиту уставности и законитости Саво Манојловић и председник Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије Јован Тамбурић.

„Дневник слободне Србије“ испред РТС-а

У „Дневнику слободне Србије“ указано је на важност протеста 13. априла у Београду и поручено да грађане тог дана у борби за слободу неће зауставити кордони полиције.

„13. априла бранимо Устав и право сваког грађанина Србије. Ако власт мисли да може да нас задржи кордонима полиције и исетовираним криминалцима, не познаје слободарски дух Београда и Србије“, рекао је гост тог Дневника, председник Удружења за заштиту уставности и законитости Саво Манојловић.

Он је казао да су до сада грађани на протестима већ изборили победе, јер су довели до смене председника општине Брус Милутина Јеличића и председника општине Гроцка Драгољуба Симоновић.

„Сваки човек је битан 13. априла, какви будемо били 13. априла, бићемо довека“, казао је Манојловић.

Он је подсетио да су у току измене Устава у области правосуђа, којима се према његовим речима, правосуђе ставља под још јачу политичку контролу.

Председник Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије Јован Тамбурић казао је да Београд 13. априла треба домаћински да дочека грађане како би био испраћен „накарадни режим“.

Пре говора Тамбурића, емитовано је обећање председника државе Александра Вучића да пензије неће бити смањиване.

Тамбурић је казао да крађом пензија и урушавањем стечених права, власт прикрива своју неспособност.

„Импресивне резултате на уништавању пензионера су постигли на основу необјективног извештавања медија са националном фреквенцијом и штампаних медија под њиховом палицом“, оценио је он.

Додао је да способни беже из Србије, док да се запошљавају „неспособни и ботови власти“.

„Већа казна од отимања пензија је власт која са покраденим дипломама уништава и пљачака оно што су генерације стварале“, рекао је Тамбуровић.

„Дневник слободне Србије“ завршен је речима – „Не мењајте протест, на правом сте месту“, по узору на слоган „Не мењајте канал, на правом сте месту“.

На вратима РТС-а излепљена је и слика Александра Вучића са натписом градски одбор СНС, слична оној коју је та странка користила у изборној кампањи.

Редари протеста „Један од пет милиона“ у Београду оградили су траком на којој пише „Почело је“ улаз у зграду Радио телевизије Србије у Таковској улици и степениште које води ка Абердаревој улици.

На асфалту је исписан датум 13. април, за када је заказан скуп у Београду и порука „Готов је“.

Подсетимо, на протесту 16. марта демонстранти су, предвођени опозиционим лидером Бошком Обрадовићем, ушли у зграду РТС и тражили гостовање у информативном програму како би изнели захтеве оних који протестују од децембра прошле године.

Учесници протеста „Један од пет милиона“ траже фер и слободне изборе, слободне медије шест до девет месеци пре избора, смену државног врха, главног и одговорног РТС, као и разоткривање убиства лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића.

Протести се одржавају четвртком, петком и суботом у више градова. Јуче су одржани, између осталих, у Ваљеву, Новом Саду, Нишу, Крушевцу, Врању, Лесковцу, Апатину, Ужицу, Кикинди, Смедереву, Чачку, Горњем Милановцу…

ТОК ПРОТЕСТА

Са Платоа испред Филозофског факултета први се обратио глумац Бранислав Лечић, који је поновио захтеве протеста који трају четири месеца.

– Тражимо оставке државног врха, смену руководства РТС и услове за фер изборе и нећемо одустати – поновио је он.

Након тога, са разгласа је пуштена химна Србије „Боже правде“.

Антић: Пред нама су дуги дани и месеци, али наша победа је праведна

Морамо да истрајемо у борби за демократију, питају нас за шта се боримо, наводно нико не примећује шта је то лоше – боримо се за демократију, демократија је лична слобода, да грађани могу да одлучују о својој судбини, јер није срећа ако нису сви срећни око нас, навео је историчар Чедомир Антић. Он је подсетио на разне протесте који су се дешавали у нашој земљи у прошлости.

Устали смо да нам не туку комшије, да нам не туку и поробљавају децу, да не избијају наше политичке противнике, тога није било ни у доба (Слободана Милошевића), тога не сме бити ни сада, рекао је Антић. Устали смо зато што нашом скупштином треба да се поносимо, јер су у њој седели људи који су знали да распишу изборе, па да изгубе, јер нећемо Скупштину у којој се гласа на звонце, додао је.

Стотине хиљада грађана Србије који протестују у више од 100 грађана знају шта желе, истакао је.

Кажу не ваља опозиција, а права, демократска влада негује опозицију, а подли тирани је туку на овакав медијски и сваки други начин, рекао је Антић.

Ми свој пут знамо, ми нећемо грађански рат, не зато што бисмо изгубили, већ зато што нећемо да жртвујемо крв наших најмилијих да би отишао један чудак и група његових саучесника, отераћемо га мирно, као његовог политичког деду Милошевића, рекао је и додао да као он (Милошевић) и најављује контрамитинг.

„Али не видим да он у свом страху покушава да уради ишта паметно и умно, имитира свог политичког деду, хоће контрамитинг… Па за Путина скупио једва 70 хиљада људи, са све довођењем аутобусима. Хоће ли да води Путина сваког пута кад треба с нама да се види“, упитао је Антић.

Историчар је пренео да је Транспаренси Интернешенел навео да горе стојимо по питању корупције него 2000, Фридом хаус каже – демократије је мање него 2003. године. „Шта ће више? Шта хоће више – да уведе Северну Кореју“, упитао је Антић.

Историчар се осврнуо на решење косовског питања и навео да Вучић дели овај народ – „30 декларација је подржао, један рат је изгубио, на Уставу се заклео, а сада каже да зна какво је решење о Косову“, али да не може да прича.

Плате и пензије или су мање или исте као пре седам година, а зато живот кошта више 740 евра на годишњем нивоу него тада, јел то успех, упитао је.

Пред нама су дуги дани и месеци, али наша победа је праведна, ми идемо напред и 13. април је велики изазов, рекао је Антић који је грађанима рекао и да је пред њима тежак пут, да ће им говорити да су издајници. „У нормалној земљи Влада би дала оставку. Даће Бог, Александар Вучић ће пасти 13. априла“, али је додао да ту није крај и да се мора остати на том путу, док се држава не дигне, због предака, али и поколења.

Додао је и да Вучић влада захваљујући Весићима, Шормазима, Михајловићима, Чанку, Јовановићима…

Симић: Не јарболи и фонтане – требају нам школе, вртићи, паркови и болнице

Обратио се и један од организатора, Миодраг Симовић, кога је Лечић најавио као „политичког затвореника“, јер је био привођен. Симовић је подсетио на Ђинђићеве речи – њихово је да хапсе и туку, а наше је да издржимо. Констатовао је да се уништава Београд, Београдска тврђава, архелошко налазиште Сингидунум, приобална зона Нови Београд, и додао да је све то под заштитом државе.

Студент Факултета политичких наука Стефан Симић, који је ухапшен јуче након протеста одржаног испред Председништва Србије, оценио је да је актуелна градска власт „најгора“. Подсетио је на изјаву градског секретара за образовање и дечју заштиту Славка Гака који је рекао да Град нема обавезу да деци обезбеди место у вртићу, јер они нису „беби сервис“. „Господине Гак, грађани нису социјална служба да финансирају нераднике као што сте ви“, овим речима му је одговорио Симић, пред окупљенима.

Упитао је и заменика градоначелника Горана Весића „због чега мрзи Београд и кад ће да престане да врши екоцид у Београду, да руши по Калемегдану и Гардошу“. Упитао га је где су обећане бициклистичке стазе и поставио, како је рекао, питање свих питања – ко је рушио и везивао људе у Савамали.

Не требају нам јарболи и фонтане, требају нам школе, вртићи, паркови и болнице, поручио је градској власти Симић.

Протестна шетња је са платоа прошла Македонском, кроз Светогорску стигла испред РТС, где се одржава још један “Дневник слободне Србије”, а окупљени су минутом ћутања одали почаст преминулом писцу Добрици Ерићу. Потом ће колона кренути до зграде Владе Србије.

Учесници протеста „Један од пет милиона“ траже фер и слободне изборе, слободне медије шест до девет месеци пре избора, смену државног врха, главног и одговорног РТС, као и разоткривање убиства лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића.

Окупљени грађани носе заставе Србије и транспаренте међу којима су и „Филозофски – историја“, „Пошта – поштарима, странке – политичарима“, „Не требају нам ПУПС-овци, требају нам стручњаци“.

Потписује се петиција Војног синдиката Србије, којом се тражи „поништавање Вулинових (министар одбране Александар) незаконитих акта“.

Међу окупљеним грађанима су и лидер покрета Двери Бошко Обрадовић и лидер Народне странке Вук Јеремић.

Протест “Један од пет милиона” биће одржан данас 17. пут у Београду на платоу испред Филозофског факултета, а пре завршетка протестне шетње испред зграде Владе планиран је перформанс “Дневник слободне Србије” код зграде Радио телевизије Србије (РТС).

Најављено је да ће се на скупу обратити историчар Чедомир Антић, глумац и члан Демократске странке Бранислав Лечић и један од организатора Миодраг Симовић.

Испред РТС-а, на перформансу “Дневник слободне Србије” говориће председник Удружења за заштиту уставности и законитости Саво Манојловић и председник Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије Јован Тамбурић.

Протестна шетња ове суботе предвиђена је Македонском, Светогорском и Таковском улицом до зграде Владе.

На протесту 16. марта демонстранти су предвођени опозиционим лидером Бошком Обрадовићем ушли у зграду РТС и тражили гостовање у информативном програму како би изнели захтеве оних који протестују од децембра прошле године.

У недељу 17. марта Савез за Србију је организовао протест испред председништва Србије током конференције за новинаре председника Србије Александра Вучића, а потом су се окупљени упутили ка станици полиције “29. новембар” да траже ослобађане ученика и студената које је претходног дана ухапсила полиција због уласка у зграду РТС-а.

Учесници протеста “Један од пет милиона” траже фер и слободне изборе, слободне медије шест до девет месеци пре избора, смену државног врха, као и разоткривање убиства лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!