Прочитај ми чланак

Заветници открили коме желе да подигну споменик у Београду! (фото/видео)

0

Листа „БЕОГРАД ИМА СНАГЕ-Заветници“ званично је започела кампању за београдске изборе са места одбране Београда из Првог светског рата.

Листа „БЕОГРАД ИМА СНАГЕ-Заветници“ званично је започела кампању за београдске изборе са места одбране Београда из Првог светског рата.

Прва на листи кандидата, Милица Ђурђевић, рекла је да је недопустиво да у Београду не постоји споменик херојима из Првог светског рата и мајору Драгутину Гавриловићу. „Зато ће један од првих задатака Заветника на културно-историјском пољу, уколико нам грађани поклоне поверење за улазак у градску власт, бити отварање Меморијалног комплекса на простору код Небојшине куле, у оквиру којег ће се подићи и споменик мајору Гавриловићу“, истакла је Ђурђевивећа.

Она је рекла да је мајор Драгутин Гавриловић оставио иза себе заветне речи да „образ Београда мора да буде светао“. „Зато у најмању руку заслужује да му се одужимо спомеником“, истакла је Ђурђевићева.

Она је нагласила да је поменути простор потпуно слободан за такав један пројекат и поручила да та инвестиција не би пуно коштала, а имала би итекако велики значај за град Београд.
„Ми бисмо се тиме одужили нашим славним прецима и истовремено један од најлепших делова нашег града који тренутно изгледа прилично неугледно претворили у озбиљан и савремени спомен парк“, закључила је Ђурђевићева.

Кандидат Заветника за градску Скупштину, професор Божидар Зечевић, рекао је да сто година од славне победе у Великом рату ми у Београду не можемо наћи ниједан споменик посвећен херојима Првог светског рата. „Један постоји само на Новом гробљу али он због локације није доступан јавности и зато је неопходно да се уради или његова копија која би била постављена на месту код Небојшине куле или да се тај споменик са Новог гробља измести на простор око Небојшине куле“, објаснио је Зечевић.

Он је такође истакао да на том простору треба да постоји и Споменик Вечној ватри која ће увек да гори као што је то случај у многобројним европским градовима.