Прочитај ми чланак

ЗАУСТАВИТЕ НЕГОВАЊЕ КУЛТА ЛИЧНОСТИ „Нема оправдање за величање било ког појединца”

0

Милошевић (у том писму), а не Вучић данас поводом Вулинове иницијативе о сликама у касарнама, сматра да треба укинути праксу рекламирања и популарисања личности "имитирањем малограђанских манира булеварске штампе". То писмо је објављено дискретно, при дну средњих страна Политике

Политичко биће Александра Вучића неодвојиво је од фудбала. Реално, ниједан српски политичар од Слободана Пенезића Крцуна није толико идентификован са судбином Црвене звезде као Вучић. Ментална атмосфера у Србији је толико поремећена да се чак и чињеница да је Партизан освојио последње првенство, третира као да им је Вучић „допустио“, малтене као да их мало и симпатише, макар због Милорада Вучелића кога искрено цени, кажу они који добро познају Вучића.

REPUBLICKA SKUPSTINA – SKUPSTINA SRBIJE – Zgrada Skupstine Republike Srbije.
BGD, 28.04.2016.
foto:N.Skenderija

Углавном, што због Вулина, што због Звездана Терзића и разних брендираних манифестација, уместо о Косову, „унутрашњи дијалог“ се распламсао о „култу личности“ и „једноумљу“.

Цитирамо: „Сматрам да Политика, која је несумњиво наш најбољи дневник, не би смела да се придружује неодмереним и сасвим неоправданим претеривањима којима се мени приписују заслуге и вредности које немам. Велика радост због уставних промена не може да буде оправдање за величање било ког појединца …, а величањем појединца можемо само да компромитујемо политику за коју се боримо.“

Шта бисмо рекли? Стигла је боља будућност: унутрашњи дијалог о Косову је успешно окончан друштвеним консензусом, уставне промене су извршене у европском духу, а најстарији дневни лист на Балкану опет је само у свом традиционалном духу претерао у похвалама, па им Вучић смирује доживљај. Али није. То је цитат из „протестног“ (отвореног) писма које је Слободан Милошевић упутио Политици у време тријумфа „антибирократске револуције“.

Милошевић (у том писму), а не Вучић данас поводом Вулинове иницијативе о сликама у касарнама, сматра да треба укинути праксу рекламирања и популарисања личности „имитирањем малограђанских манира булеварске штампе“. Писмо је објављено дискретно, при дну средњих страна Политике. А што је „најстарији дневни лист“ на Балкану натерао био Милошевића да пресавије табак? Зато што је Политика прештампала део интервјуа Гертруде Мунитић из Дуге у коме се она скоро сензуално изјашњава о Милошевићу. Иначе, ко не зна, Гертруда је хрватска оперска певачица са битним сарајевским делом каријере и глумачким излетима, звезда бивше Југе. Милошевић истиче да су његов евентуални лични шарм и хороскопске карактеристике којима се бави Дуга неприхватљив начин третирања његове личности.

Остатак текста прочитајте у новом броју Недељника