Прочитај ми чланак

„У београдску власт ће СНС, СПС и Ђилас, а тако ће и на нивоу републике“

0

Програмски директор Демостата Зоран Пановић оценио је у Новом Дану да ће се власт у Београду правити до Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије и одређених одборника из дела опозиције. То ће се, како је казао, вероватно пресликати и на републички ниво.

Пановић је објаснио да ће СНС због актуелне ситуације вероватно тражити да подели одговорност у власти, па је могуће да ће делови опозиције давати подршку за стратешка питања. Како је прецизирао, ту мисли на део окупљен око Странке слободе и правде Драгана Ђиласа.

„Састанак Драгана Ђиласа и Александра Вучића је амортизовао тензије и обесхрабио делове опозиције и смањио им ентузијазам“, рекао је Пановић за Н1.

Коначне резултате избора сазнали смо у понедељак 9. маја, више од месец дана пошто су избори одржани, а коначних резултата парламентарних избора још нема.

Пановић ту ситуацију упоређује са оном у Словенији, где су се избори одржали после наших, а победник већ најављује владу. Према његовим речима, одуговлачењем се добија куповина времена, а куповином времена се дуже остаје на власти.

„Добијаш техничку владу која је нека врста алибија. Једном је Ненад Чанак рекао да је техничка влада к’о техничка вода. Ми можемо да се мрцваримо… пролонгирање може бити дугачко и може бити до крајњих рокова. Код нас је влада само нека врста трансмисије и сервиса, а власт је код председника који има пуни легитимитет“, напомиње Пановић.

Говорећи о опозицији, гост Новог дана каже да је Народна странка показала „једну врсту стрпљења и стоички је издржала наметање кандидата за председника“.

Пановић, међутим, напомиње да је време да се грађани и политичке партије опозиције запитају зашто толико инсистирање на савезима и коалицијама, када се зна да ће се од тренутка њиховог стварања зна да ће се распасти.

„Њихов главни проблем је организационе природе, превише партија, ентитета, опет се најављују неки покрети. Када су се после избора скупили сви представници опозиције, њих толико има да не могу да стану у један кадар“, каже Пановић.