Прочитај ми чланак

Зашто је Несторовићев покрет променио име?

0

Прошло је више од месец дана откад се распао покрет "Ми – Глас из народа" који су основала седморица интелектуалаца. Неочекивани изборни успех као да је изненадио и њих саме, па нису успели на најбољи начин да изађу на крај са освојеним посланичким и одборничким мандатима.

Од оснивача, уз познатог пулмолога Бранимира Несторовића, остао је само Александар Павић.

Посланички клуб у Скупштини Србије није ни стигао да се формира, а група се већ поделила на два дела. У Скупштини Београда нико није хтео у власт са Српском напредном странком и Социјалистичком партијом Србије, због чега су извесни нови избори.

Тек што је у јавности утихнула прича о расколу који је данима пунио телевизијске емисије, стигла је вест о новој промени. Несторовићева група одлучила је да од сада носи име „Ми – Снага народа проф. др Бранимир Несторовић“.

Зашто су изабрали баш тај назив, ко га је предложио и шта даље планирају, питали смо посланика Александра Павића.

Прво смо били глас, а показали смо снагу после избора кад смо прошли кроз разна искушења, одатле разлог за ово име, појашњава Павић за РТ Балкан.

„Одолели смо разним притисцима и унутрашњим превирањима, осетили смо снагу и да нисмо само глас. У питању је једна природна еволуција“, каже Павић.

На питање како су одлучили да изаберу баш овај назив и ко му је кумовао, Павић одговара да је до њега дошло спонтано у току разговора.

„Посланица Јелена Павловић је рекла ми смо сад снага, нама се то допало и тако је на крају и било“, напомиње Павић.

Имајући у виду да још нису формално основали странку, покрет ће за сада променити име посланичког клуба у Скупштини Србије.

Како би се разликовали од друге групе којој је остало име „Ми – Глас из народа“, Павић каже да ће још неко време задржати у називу име свог носиоца листе – Бранимира Несторовића.

„Пре овога се нисмо разликовали уопште, и ми и они смо били глас из народа. Ово је ипак помак. Задржали смо ово ‘ми’ да не би био радикални раскид са прошлошћу, поготово што ми немамо медије где бисмо могли да разгласимо да сви знају да се десила промена, као што је то било кад је од Српске радикалне странке настала Српска напредна странка“, каже Павић.

Две политичке опције могле би да се нађу у политичком окршају већ 2. јуна када би требало да буду одржани нови београдски избори. На основу изборних резултата видеће се коме је остало име, а код кога је снага.