Прочитај ми чланак

ЗАСЕДАЈУ У БЕОГРАДУ: Ко чини „светску владу у сенци“

0

srbija 3_trilaterala-t
Трилатерална комисија, чија се Европска група састала у Београду, као и увек – иза затворених врата, већ 4 деценије важи за својеврсну „светску владу сенци“.

Трилатерала, што значи Америка, односно САД и Канада – Западна Европа – Јапан, окупља људе од утицаја из света политике и бизниса.

Европска група Трилатералне комисије има око 180 чланова. Србија у тој групи има представника од 2013. године.

Трилатерална комисија основана је 1973. године, а оснивач је био Дејвид Рокфелер, деценијама водећи њујоршки банкар, и први човек Чејз Менхетен групације, чија је реч била пресудна и приликом избора чланове комисије.

Према неким тумачењима, идејни творац групације био је Збигњев Бжежински. На челу Трилатерале су три копредседника, по један из Америке, Европе и Јапана.

Правила из састава Комисије искључују личцности које се тренутно налазе на јавним изборним функцијама, па у њу улазе личности из политичких (по правилу угледни бивши политичари) и пословних кругова, као и истакнути интелектуалци, најчешће универзитетски професори.

По правилу, чланови гупе су челници водећих финансијских институција, банака, попут „Голдман Сакса“, Европске централне банке, ММФ, потом великих корпорација, као и неколицина бивших председника, премијера, шефова дипломатија, професора, ректора угледнијих универзитета.

Рачуна се да је данас у њеном саставу око 400 чланова.

Састанци Трилатералне комисије и Европског комитета Трилатералне комисије се, по правилу, одржавају на годишњем нивоу, сваки пут на другом месту, а извршни комитет састаје се неколико пута годишње.

На скупу се, према подацима доступним јавности, разматрају и разрађују теме које формулише тзв. ужи круг. Тај ужи круг или ужи прстен, чине регионални директори и проверени чланови елитних организација у свету.

Збигњев Бжежински је амерички политиколог пољског порекла, који је, као геостратег и државник служио у администрацији Џимија Картера, као саветник за националну безбедност САД, а сада је професор на Универзитету Џонс Хопкинс и члан низа различитих одбора и организација.

Председник српског огранка Европске групе Трилатералне комисије Јован Ковачић, изјавио је уочи састанка Тањугу да очекује добру посећеност београдског скупа, на који су позвани и сви чланови српске владе, и који, истакао је, представља и својеврсно признање Србији.

„То је један од најозбиљнијих скупова у Београду још од Титове сахране“, истакао је Ковачић.

По његовим речима, Јосип Броз Тито је лично хтео да уведе бившу Југославију у Трилатералу, што је, наводно, касније покушавао и Слободан Милошевић.

Са Трилатералном комисијом, по писању медија, уско је повезана Билдерберг група, основана 1954. године, својеврсно уже тело, за које се верује да има између 120 и 140 чланова.

Премијер Александар Вучић изјавио је, на отварању 38. заседања Трилатералне комисије у Београду, да је чланство у ЕУ главни циљ спољне политике Србије.

(Танјуг)