Прочитај ми чланак

ЗАРАТИЛИ СНС и ДС: Пукла бодрумска тиква

0
Фото:  Радомир Чубрановић

Фото: Радомир Чубрановић

Изјава Маје Гојковић, која, захваљујући чудовишној политичкој аритметици, већ више од годину дана председава Народном скупштином, да се по „неписаном правилу“ локални избори одржани шест месеци пре рока сматрају редовним, силно је насекирала Сашу Пауновића, кадра Демократске странке (штавише, министра државне управе и локалне самоуправе Владе у сенци ДС-а).

Пауновић је правој министарки државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички, иначе још једном политичком бисеру првог реда, јавно поставио питање – када је то тачно одлучено да се уместо Устава Србије примењују „неписана правила“ о којима прича председница Скупштине.

„Нема напретка у Србији, ни бољег живота за грађане, све док се уместо примене Устава и закона силом власти примењују партијска неписана правила“, као бајаги оштро поручује Пауновић свом парњаку у кабинету Александра Вучића.

Вала је стварно дирљиво то како кадрови „демократа“ поштују Устав, још од како су га открили негде прекјуче. Док су сами били на власти, никада нису дозвољавали да их ситнице попут уставних одредби ометају у спровођењу њихових накарадних „неписаних правила“, било да су се она односила на преамбулом заштићено Косово и Метохију, или на расписивање председничких избора, или на самосталност правосуђа, или на ишта што суштински обезбеђује опстанак државе Србије у својој целовитости и историјској оправданости. Сада им, као, јако смета када њихови „напредни“ наследници, са својим једнако наказним „неписаним правилима“, настављају њиховим стопама и просто газе по највишем правном акту Србије.

Мада, не смета им баш сваки пут. Када, рецимо, Вучић и његови послушници крше Устав и чине најпогубнију велеиздају срамотним „бриселским договорима“ са Приштином, тада се врле „демократе“ не оглашавају. То им не боде очи. Зато што би, да су они на власти, радили то исто. Као што би и Вучић, да је руководио државом пре шест година, такође уводио Еулекс на Космет и пристајао на сумануте резолуције које преговоре о јужној покрајини измештају из Уједињених нација и гурају под окриље Европске уније.

Нема разлика између њихових политика. Сви међусобни сукоби СНС-а и ДС-а воде се само око кадровских питања, односно, око тога ко ће заузимати који положај ради личне или страначке користи, а не да би урадио нешто на добробит државе и народа.

Уосталом, има ли већег доказа за то колико је наопака наша политичка позорница, од тога да се „министар у сенци“ Бојана Пајтића јавним протестним писмом обраћа Кори Удовички?

Последњи пут када су се Пајтић и Удовички налазили у истој реченици, имали смо аферу Бодрум. Да подсетимо Пауновића, то је оно када је Бојан Пајтић свесно и масно лагао управо у Народној скупштини, не би ли Кори Удовички постала гувернерка Народне банке. За то, Бојан Пајтић никада није одговарао (као што није ни Кори Удовички, коју је Александар Вучић још наградио за сву штету коју је нанела Србији тако што ју је поставио за министарку).

А лагање у Скупштини је, Пауновићу, такође противуставно. И још је супротно „неписаним правилима“ пристојног понашања.

Извор: Фонд Стратешке Културе – Миодраг Зарковић