Прочитај ми чланак

Запад мења плочу: Нема више гледања Вучићу кроз прсте

0

Председник Србије Александар Вучић је након полагања заклетве у Скупштини Србије најавио да ће нова Влада, чије формирање очекује у јулу, морати да се бави санкцијама. Претпоставка је да је Вучић мислио на санкције против Русије, које до њега у овом тренутку захтевају готово сви западни званичници. Остаје питање да ли ће уколико се одлучи на овај потез Вучић моћи да балансира и изабере само неке од шест пакета санкција и на тај начин задовољи Брисел, а превише не наљути Москву. Саговорници портала Нова.рс сматрају да Бриселу неће бити могуће “замазати очи” на онај начин на који је то урађено у случају Белорусије.

У говору након полагања заклетве, председник Србије Александар Вучич рекао је да је формирање нове Владе од пресудног значаја и да очекује да ће она бити формирана до краја јула.

Затим је, говорећи о сукобу Русије и Украјине, додао:

“Морамо да се бавимо новим санкцијама и чудима, у којима опет можемо да будемо оштећени, па ћемо молити наше европске партнере да нам помогну“, рекао је Вучић.

Да се увођење санкција Русији на Западу очекује након формирања нове Владе, рекао је и специјални изасланик Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар.

“Скоро све државе Западног Балкана су се усагласиле на начин да учине да Русија плати цену за то  кроз санкције, кроз подршку Украјини и њеном народу. Надам се да ће се Србија придружити тој групи и да ће се ускладити са санкцијама када формира Владу“, рекао је Ескобар, а сличне поруке пре неколико дана упутила је и посланица у Европском парламенту Виола фон Крамон.

Остаје питање да ли ће уколико се одлучи на овај корак, Србија моћи да балансира и уведе само неки од шест пакета санкција које су до сада уведене Русији.

Виши истраживач београдског Центра за безбедносну политику и сарадник Лондонске школе економије Вук Вуксановић каже да је могуће да Србија прихвати само део санција које су до сада уведене Русији.

“Све зависи од тога каквим је притисцима Александар Вучић изложен иза затворених врата. Он највероватније и тежи таквом решењу, да се придружи санкцијама, али у оној мери да задовољи Брисел, а да превише не оштети Москву. Да ли ће то и успети, видећемо. Потенцијално можда може да се придружи санкцијама против неких људи из Путиновог окружења, а да то не буде сам Путин. Све је у игри, а Вучић је тренутно у небраном грожђу”, каже Вуксановић за Нова.рс.

Русија није Белорусија

Дипломата и бивши амбасадор Србије у Белорусији Срећко Ђукић, међутим, сматра да Брисел неће бити задовољан неким симболичним решењима.

“Могуће је да се прихвати један део санкција, а други не, могуће је извршити такву селекцију. На крају крајева, Влада Србије је то радила кад је у питању била Белорусија. Санкционисали смо Минск за неке ствари, а за неке не. Међутим, Белорусија није Русија и мислим да захтеви Брисела могу у овом случају бити сасвим друге природе. Тако да мислим да у таквој селекцији између шест пакета санкција, ако је и буде, Брисел неће бити задовољан ако Београд уведе само неке персоналне санкције неким НН лицима, политичарима који немају никакав значај или у вези економских санкција које се односе само на својину руских компанија у Србији. Без обзира на то што је Бриселу важно да се Београд приклони санкцијама против Русије, макар и симболично, мислим да ће ипак постојати неки њихов минимум”, каже Ђукић.