Прочитај ми чланак

ЗАОШТРАВАЊЕ: Србија од поноћи затворила прелазе на граници са Хрватском

0

kamioni_6RANICA

Камиони са робом из и за Хрватску биће заустављени на свим прелазима, као и бродови на Сави. Исто важи и за страна возила која возе робу за и из Хрватске. То су контрамере Владе Србије које су наступиле на снагу у поноћ.

Камиони са робом из и за Хрватску биће заустављени на свим прелазима, као и бродови на Сави. Исто важи и за страна возила која возе робу за и из Хрватске. То су контрамере Владе Србије које су наступиле на снагу у поноћ као одговор на једностране санкције Хрватске, која је услед избегличке кризе блокирала улаз теретних возила ис Србије ка Хрватској.

То је потврдио вечерас и министар унутрашњих послова Небојша Стфановић.

Односи Србије и Хрватске су затегнути због проблема са избеглицама. Хрватски премијер Зоран Милановић је у својим наступима окривио Србију да мигранте усмерева само ка тој земљи.

“Земље које су најмање угрожене, као Мађарска, изводе шоу. Зашто? За то ће пред Богом одговарати. Србију не прозивам, али могу јој поручити да мало снизи тон и, као што би се у вицу рекло: ‘Шарај мало, брате’. Шаљи мало горе у Мађарску и Румунију“, рекао је Милановић.

Премијер Србије Aлександар Вучић у среду се обратио званичницима Европске уније, истакавши да је Хрватска агресивним и неприхватљивим мерама „погодила наше националне и виталне економске интересе, али и снажно подрила регионалне односе и стабилност, имајући у виду целокупан контекст процеса регионалног помирења, као и отворена и нерешена питања, која још увек постоје у нашим билатералним односима“.

Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко изјавио је да је само блокада прелаза Бајаково оштетила српску привреду за сада око седам милиона евра.

milanovic-28c

ХРВАТСКИ ПРЕМИЈЕР ВУЧИЋУ: Једва чекам поноћ да видим шта ће бити са српским ултиматумом

Премијер Хрватске Зоран Милановић рекао је у Бриселу да је недопустиво да Србија поставља ултиматуме чланицама Европске уније.

Премијер Вучић изјавио је да ће Србија у среду у поноћ почети да примењује пакет мера ако са Хрватском не буде договорено отварање прелаза.
Он је рекао да је пре обраћања новинарима разговарао са хрватским премијером Зораном Милановићем и да ће се њихови разговори наставити како би договор био постигнут до среде у поноћ.
„Влада је спремила пакет мера који би Србија, уколико ти разговор не успеју, као меру одбране себе и својих економских интереса предузимала од 24. септембра од 00.00 сати“, рекао је Вучић, прецизирајући да су предвиђене мере у три нивоа и то политичке, правне и економске природе.
Међутим, убрзо се огласио хрватски премијер, који је навео да Србија неће увести никакве мере против Хрватске, јер би то биле мере против Европске уније.
На питање како коментарише изјаву премијера Хрватске Милановића да су српске контрамере „смешне“, Вучић је раније у току дана одговорио да њему није ништа смешно и да српска привреда због затворених граничних прелаза има огромне губитке.
„Aко је Милановићу смешно, мени оно што су они нама урадили, а ми њима ништа нисмо, није нимало смешно. За мене је то озбиљно и тешко питање. Србија трпи велику штету од тога и за нас милиони евра нису смешни“, подвукао је Вучић.

Осим тога, Милановић је навео да Будимпешта, Београд и хрватска десница заједнички раде против његове владе.

Он се, уочи данашњег ванредног самита лидера ЕУ у Бриселу, осврнуо на рок који је премијер Србије Aлександар Вучић задао пре него што Србија контрамерама узврати на одлуку Загреба да затвори граничне прелазе.

„Они да дају ултиматуме? Ево, једва чекам поноћ, баш ме занима шта садржи тај Вучићев ултиматум“, рекао је Милановић.

Хрватски премијер се пожалио да му Вучић није ни одговорио на понуду да пошаље аутобусе који ће мигранте, уместо ка хрватској, упутити ка мађарској граници.

„Они њима наплаћују ко зна колико пара за превоз аутобусима, то је тамо привредна грана“, тврди Милановић и каже да се „Хрватска понаша одговорно, а у Србији влада потпуни хаос“.

Он је, такође, рекао да ће о отварању границе за теретна возила одлучивати на основу броја миграната који покушавају да уђу у Хрватску.

„Можда ускоро отворим границу, а после ћу је опет затворити ако број људи пређе 8.000 до 10.000“, рекао је Милановић.

“Све док не видим”, додао је Милановић, “да осовина Будимпешта-Београд функционише на начин да се део људи који улазе у Србију из Македоније вози аутобусима или возовима и на Хоргош, и у Војводину, а део и у Хрватску, од чега не бежим, ја ћу бити потпуно уверен да нам раде иза леђа и да нас муљају, додаје он.

Милановић наводи наводи да Србија „и да хоће не може увести никакве мере Хрватској, јер има уговор са Европском унијом”, а пошто је Хрватска чланица ЕУ, тиме би Србија радила против Уније.

Хрватски премијер каже и да Београд и Будимпешта раде против владе у Загребу и хрватских националних интереса, а у садејству са опозиционом Хрватском демократском заједницом (ХДЗ).

„Будимпешта, Београд, ХДЗ, то је свето тројство“, навео је он, додајући да су „десничари свуда исти, то вам је као прст и нокат“.

Упитан да поближе објасни ово наводно тројно савезништво, Милановић је рекао да се то види „из њихових речи и дела“.

Премијер Хрватске каже да све потезе предузима уз консултације са лидерима Aустрије и Немачке.

„То су најмоћније земље у Европи, а ми радимо и у њиховим националним интересима“, рекао је он, додајући да се они “не деру, не галаме, не дају ултиматум и то је западна Европа којој ми припадамо, ово овде није западна Европа”

Милановић, међутим, није директно одговорио на питање да ли се о затварању границе консултовао са немачком канцеларком Aнгелом Меркел, рекавши поново да је „разговарао са најважнијим људима у ЕУ“,

“Оно што је битно је”, закључио је Милановић, “јесте понашање Србије и Срба у Хрватској који немају пуно пријатеља у Хрватској као што сам ја, често на моју политичку штету”, а додао је он да “од таквих људи прима лекције, а ја штитим хрватске интересе”.

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан позвао је раније данас лидере Србије и Хрватске да смање реторику у вези са ситуацијом на граници и мирно приступе решавању проблема.

Европски званичници убеђују Милановића да отвори границу са Србијом

Европски званичници на кризном самиту ЕУ у Бриселу, посвећеном решавању избегличке кризе у Европи, убеђују хрватског премијера Зорана Милановића да повуче противправну одлуку о блокади границе са Србијом, сазнаје „Блиц“.

Истовремено, званичници ЕУ покушавају да убеде и Владу Србије да одложи спровођење одлуке о контрамерама према Хрватској због једностране блокаде транспорта камиона на граници.

Према сазнањима „Блица“, српска страна далеко је од одлуке да одустане од контрамера у случају да хрватски премијер Милановић и његова влада не попусте и остану тврдоглави у намери да граничне прелазе оставе затвореним за саобраћај камиона који долазе из Србије.

У досадашњем току министарског самита у Бриселу, заправо, сво време се само и разговарало о једностраном затварању граничних прелаза, које је наредила Влада Хрватске због, наводног, превеликог прилива миграната.

Током вечери очекује се и разговор хрватског премијера Зорана Милановића и немачке канцеларке Ангеле Меркел, која ће покушати да га убеди да отвори граничне прелазе са Србијом.

Извор: Бета, Танјуг, Вечерње новости