Прочитај ми чланак

Заоштравање протеста oпозиције: Могуће блокаде граничних прелаза и обилазница

0

Копредседник странке Заједно Небојша Зеленовић као вид даље радикализације протеста “Србија против насиља” најављује могућност блокаде обилазница и граничних прелаза.

Претходног петка блокиран је ауто-пут код Сава центра, у оба правца. Једна колона возила кренула је из правца Бубањ потока, друга од Шимановаца.

Успореном вожњом брзином од 30 до 50 километара на сат, возила су практично блокирала саобраћај на ауто-путу, да би коначно код Сава центра био у потпуности обустављен.

Слична ситуација забележена је у Новом Саду, где је блокиран ауто-пут у правцу ка Суботици.

Представници опозиције су у више наврата рекли да је полиција за то време „херметички затворила“ сва укључења на ауто-пут, тако да грађани који су желели да се прикључе колонама то нису могли да ураде.

Говорећи о блокади прошлог петка и о шетњи до зграде телевизије Пинк у суботу, копредседник Заједно Небојша Зеленовић је за „Пробуди се“ на телевизији Нова С рекао да постоји стратегија и за наредни период. У том контексту, споменуо је блокаде обилазница и граничних прелаза.

“Стратегија постоји, она је врло једноставна и ви можете да је видите из седмице у седмицу. Верујем да су блокаде добар пут. Ми смо сад имали блокаду ауто-пута. Следећи пут то можемо да урадимо и на обилазницама, можемо да кренемо према граничним прелазима. Ту су посланици који могу да поднесу тај терет одговорности. Помињао је Вучић да је то кривично дело. Ево, пошаљите ми кривичну пријаву, да видим да је то кривично дело кад возите успорено на ауто-путу”, истакао је Зеленовић.

У изјави за Нова.рс Зеленовић потврђује изречено и каже да је врло јасно да то могу бити следеће опције организатора.

“Представници опозиције су у више наврата јасно рекли да ће стати насиље или ће да стане све. Морам поново да кажем да ми нисмо срећни због тога што смо зауставили саобраћај на ауто-путу, али ми се морамо борити за испуњење захтева протеста. Извинили смо се грађанима Србије због непријатности, али смо их и на време обавестили тако да могу да преусмере своје кретање. Притом, морам да напоменем да је власт на све начине покушала да ту блокаду осујети, па је полиција блокирала све улазе на ауто-пут и спречавала грађане који су то желели да нам се прикључе”, наводи Зеленовић.

Он каже да је већ било речи међу организаторима да следећи корак могу бити блокада обилазница и граничних прелаза.

“Да ли ћемо и кад то урадити видећемо спрам спремности организатора и броја људи, али то је дефинитивно вид подизања притиска на власт с идејом да се испуне сви захтеви протеста“.

Истиче и да то не би било ништа ново.

„Ми смо то већ радили кад смо имали протесте против Рио Тинта. Тад је блокиран гранични прелаз код Лознице ка Босни и Херцеговини”, каже Зеленовић.

На питање како би таква блокада могла да изгледа и ко би у њој учествовао, одговара:

„Опозиција има 50 посланика. У доброј организацији они би могли да преузму одговорност на себе“.

Остатак опозиције за сад није желео да говори о блокади обилазница и граинчних прелаза.

Како су рекли, данас и сутра организатори протеста имају састанке, након којих ће се тачно знати какав је план за ову недељу. Коначан план биће објављен у среду, као што је било и свих претходних недеља.