Прочитај ми чланак

ЗАМЕНИК ДИРЕКТОРА „ФИГАРО МАГАЗИНА“: Понизили вас аматери из владе

0

Изјава Жана-Кристофа Бијисона поводом бруке око распореда на церемонији обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата

ФРАНЦУСКА је понизила своју стару савезницу Србију, поручио је у емотивном тексту заменик директора „Фигаро магазина“ Жан-Кристоф Бијисон, поводом бруке око распореда на церемонији обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата.

Foto: Tanjug/AP/Francois Mori

– То је срамно, тужно и скандалозно. Осећао сам потребу да то истакнем. Од самог почетка рата постојало је јако војно, политичко и економско савезништво наших земаља. Од првог дана, у Француској су истицани херојство српског народа, прва победа Савезника на Церу, Колубарска битка, повлачење преко Албаније, борбе против албанских банди, Аустријанаца и Бугара. Франше д’Епере је проглашен српским војводом, а сада да Србију дочекамо овако – каже за „Новости“ Бијисон.

* Како је дошло до скандала на Тријумфалној капији? Рекли сте да је протокол признао да је „упрскао ствар“…

– То је неопростива грешка. Реч је о мешавини аматеризма, незнања и злонамерности неког типа из протокола, без икакве историјске и политичке културе. Организатор није знао ко је била Србија у Првом светском рату. 

Показали су да су заиста некомпетентни. То што обични Французи данас не знају све детаље, сто година касније, није само по себи толико драматично, колико је врло драматично то што француска влада то не зна. Шта онда раде политички саветници ако не умеју да објасне да је председник Србије важнији од председника Косова?

* И ви сте Француз, па сте ипак реаговали другачије…

– Мој мали твит послат пре текста, који говори о скандалу у Паризу, прочитало је чак 150.000 људи! То је, заиста, огроман број. Показује да људи, овде, ипак, познају историју. Француско-српско пријатељство је укорењено у оба народа. Као и код бомбардовања 1999. постоји мучнина. У нашим генима је да су нам Срби природни савезници вековима. И кад имамо владу која се лоше односи према пријатељском народу, то нас повреди. Постоји пријатељство међу народима које превазилази геополитику.

ПРАВА РЕАКЦИЈА ВУЧИЋА

– РЕАКЦИЈА председника Вучића је фантастична. Разумео је дух Срба и Француза. Лоше сте нас примили, али ћете видети када ми вас будемо примили, шта је право гостопримство. То ће нам на прави начин указати на неправедан однос који смо показали. Треба превазићи политику и остати у историјској и братској логици. А историја каже да су наша два народа пријатељска – каже Бијисон.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!