Прочитај ми чланак

ЗАМЕНИК АМЕРИЧКОГ ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА тражи да Српска и Федерација БиХ уђу у НАТО

0

Заменик америчког државног секретара Џон Саливан изјавио је у Сарајеву да ће сви политичари у БиХ који буду наносили штету тој земљи бити кажњени санкцијама.

Он је позвао лидере у БиХ да се престану бавити етничким поделама, истичући да је дошао у посету БиХ како би пренео порауку Владе САД да није умањена њена опредељеност за стање у БиХ.

На питање новинара Н1 о састанку са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, који је под америчким санкцијама, Саливан је казао да нема промена када је у питању Додиков статус у вези са санкцијама и да се с њим састао јер поштује институцију Председништва БиХ.

„САД ће реаговати на сва могућа угрожавања стабилности Босне и Херцеговине, нема промена када је у питању статус Милорада Додика по питању санкција“, навео је заменик америчког државног секретара на конференцији за новинаре.

 

Милорад Додик на састанку са Џоном Саливеном

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је на састанку са замеником америчког државног секретара Џоном Саливеном, да у Председништву БиХ постоји консензус о европском путу БиХ, али да нема консензуса када је реч о уласку БиХ у НАТО.

Додик је новинарима у Сарајеву рекао да Република Српска није спремна да иде даље у вези са тим питањем, имајући у виду Резолуцију Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности.

Он је пренео да је Саливен на састанку са члановима Председништва БиХ изнео поруку подршке Дејтонском споразуму, европском путу БиХ и путу у НАТО.

Чланови Председништва БиХ Милорад Додик, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић примили су данас у Сарајеву заменика америчког државног секретара САД Џона Саливена, који им је пренео да САД подржавају територијални интегритет и суверенитет БиХ.

„Саливан је изразио очекивање да ће доћи до скорог формирања власти на свим нивоима и подржао наставак спровођења реформи на путу ка евроатлантским интеграцијама с циљем одржавања стабилности и мира“, саопштено је из Председништва БиХ.

 

Саливан је упозорио да претње отцепљењем и позивање на трећи ентитет представљају кршење Дејтонског мировног споразума. „САД су чврсто уз суверенитет и интегритет БиХ“, нагласио је он, додавши да треба исправити „неправду којом се припадницима неких етничких група ускраћује право гласа“.

Саливан је оценио да политички лидери „стварају етничке поделе само да би остали на власти“, наводећи да је члановима Председништва БиХ пренео „фрустрираност због реторике неких од њих“. „САД остају опредељене за подршку БиХ и овом региону. Подржавамо евроатлантске интеграције. Сада је време да лидери покажу одговорност“, истакао је заменик државног секретара САД.

Према његовим речима, од бх. политичара се очекује напредак после формирања власти. „Ова земља заостаје у региону. САД, ЕУ и други партнери ће се борити против људи који подривају стабилност БиХ“, казао је Саливан.

Он је, даље, оценио да сви грађани БиХ треба да се уједине у борби против корупције.

 

„Ми се желимо супротставити онима који говоре да власти нису усвојиле стратегију за чланство у НАТО савезу. То је исправно за развој ове земље, приступањем НАТО значајно би се повећало поверење инвеститора“, истакао је амерички државни секретар.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!