Прочитај ми чланак

ЗАМЕНИЦА ЕУ ПАРЛАМЕНТА: Србија је починила геноцид на Косову

0

Ulrike-Lunaček

Ниједна влада није поступала са мањинама онако како је радио Милошевић на Косову и Метохији када је убио, депортовао и извршио геноцид, речи су известиоца за Космет и заменице председавајућег Европског парламента, Улрике Луначек.

Она је у интервјуу за њемачку јавну телевизија АРД, још једном позвала пет земаља ЕУ – Шпанију, Румунију, Кипар, Грчку и Словачку –  да признају шиптарску окупацију Косова и Метохије.

Даље у интервјуу је навела да разуме неспремности тих земаља због проблема које имају са мањинама у својим земљама, али они требају да знају да „ниједна влада није поступала са мањинама као што је радио Милошевић на КиМ, гдје је убио, прогнао и извршио геноцид над албанским становништвом“.

Луначек је поздравила нову окупаторску шиптарску владу у Приштини речима:

„Сада постоји велика коалиција заједно с мањинама“.

Међутим, ова влада, рекла је Луначек, сада се треба позабавити проблемима који постоје у земљи.

„Економска ситуација на Космету се погоршава све више и више“, додала је она, те истакла да се повећава и број азиланата у европским земљама, који полазе са КиМ до границе ЕУ. То је знак да млађе генерације имају мало наде да ће се нешто променити. Ово стање, рекла је Луначек, је сада отворило могућност манипулације са младима од стране исламистичких група.

Што се тиче корупције у ЕУЛЕКС, Луначек је рекла да је ово умногоме покварило слику мисије. Оптужбе, рекла је она, се требају што пре појаснити и кривци казнити.

„Не смије постојати пардона у случају корупције у ЕУЛЕКС-у“, рекла је Луначек.

У међувремену, што се тиче дијалога Приштина-Србија, рекла је да је проблем код примене споразума.

„Мало је урађено на примени ових споразума“, рекла је Луначек за АРД. Она је потенцирала да због тога шиптарски окупатори још увек нису добили телефонски код. На Косову и Метохији, како додаје Луначек, се треба још више радити на побољшање права хомосексуалаца, бисексуалаца и транџа.

(Инфо-кс)