Прочитај ми чланак

Загреб у Бриселу припрема замке

0

sastanak-eu

Наоко безазлена, у последњи час придодата реченица о поштовању ССП у закључцима министарског савета ЕУ о Србији, које су пред викенд једногласно усвојили шефови држава или влада, показује да ће европски пут наше земље бити трновит и да ће на њему практично свака земља чланица која за то има интерес покушавати да за себе испослује што већу корист.

Појачано интересовање, по природи ствари, у овом процесу показаће, у принципу, суседи. Тако, на пример, од Бугарске, Румуније и Мађарске тек треба очекивати примедбе и захтеве, којима ће, током дугогодишњег процеса приступања, покушати да за своје националне мањине у Србији издејствују што бољи положај.

Највише захтева, ипак, треба очекивати с хрватске стране. Тако је, на пример, у тачки 30 недавних закључака, на крају трећег параграфа о Србији, интервенцијом хрватске министарке спољних послова Весне Пусић, у нацрт, пре коначног усвајања, придодата реченица да „Савет очекује брзу и транспарентну примену недавно парафираног протокола ССП“.

На први поглед административна фраза говори, у ствари, о захтеву Хрватске да Србија до краја заврши процедуру око прилагођавања трговинског споразума с принципима традиционалне трговине, чиме се Хрватској омогућава да у нашу земљу и даље извози цигарете по повлашћеним условима, који су важили пре него што је постала пуноправна чланица ЕУ.

Србија је у октобру писмом о намерама прихватила овај принцип, што је Европска комисија поздравила, а затим почетком овог месеца ставила и параф на протокол који се тиче одређеног броја пољопривредних производа, између осталог и цигарета.

Званични Загреб сада очекује од Београда да све добије коначну форму. Иако из Хрватске уверавају да ће бити „партнер, а не ментор“ у процесу европских интеграција Србије, јасно је да ће они, пре свега, бранити своје интересе.

Тако се очекује да на ред дођу и нерешена питања граница, као и, према изворима „Новости“, између осталог, и положај Буњеваца, односно хрватске националне мањине у Војводини.

______________________________________________________

ПРИТИСЦИ СУСЕДА

Суседи, нарочито на Балкану, користе претходних година прилику што су у ЕУ, да до краја изгурају своје захтеве. Тако су Словенци дуго блокирали Хрвате због питања границе или банака, док Грци не дају Македонцима да направе ни корак даље, док не реше питање имена. С друге стране, и ужа Србија ће имати прилику, једном када уђе у ЕУ, да на сличан начин до краја инсистира на свим нерешеним питањима у односима с Косовом, које у европске интеграције иде по принципу засебне административне целине.

 

(Вечерње новости)