Прочитај ми чланак

ЗА СТОЛОМ ВУЧИЋ И ПАТРИЈАРХ, теме наталитет и притисци

0

Председник Александар Вучић примио је патријарха Иринеја, а на састанку иза затворених врата се говорило о наталитету, притисцима и Храму Светог Саве.

Уз Вучића је на овом састанку био и генерални секретар Никола Селаковић.

ФОТО: Српскa Православнa Црквa

Како је саопштено, Вучић и Иринеј сагласили су се у разговору и да је витални циљ српске државе очување њене независности и слободе, као и право Србије да доноси одлуке о себи и својој будућности без уплитања других земаља.

Председник Вучић упознао је патријарха Иринеја са, како је наведено у саопштењу Председништва, „великим проблемима и притисцима“ са којима се Србија суочава у покушају очувања мира, стабилности и сигурније будућности за нашу децу.

Двојица саговорника изразили су забринутост због изузетно ниске стопе наталитета у Србији, а председник Вучић обавестио је патријарха о различитим подстицајним мерама којима ће држава покушати да такву тешку ситуацију поправи, наводи се саопштењу.

Двојица саговорника разговарали су и о положају Српске православне цркве на Косову и Метохији и неопходности даљег улагања у очување наших најважнијих културно-историјских споменика, наводи се у саопштењу.

Председник Србије и патријарх српски сагласили су се и да радови на изградњи Храма Светог Саве у Београду треба да се убрзају и заврше до 2019. године како би обележавање 800 година од оснивања прве српске Архиепископије било одржано у новом храму, јединственог изгледа у свету.

Подсетимо, протеклих дана је у јавности пажњу привлачио својеврстан „сукоб“ који су преко медија водили потпредседница владе Зорана Михајловић, као и поглавар Српске православне цркве, али и епископ бачки Иринеј, који је чак рекао да је министарка „подржала Херту Милер“, нобеловку која је недавно у Београду рекла да су „Срби сами себи нанели зло“.

Тема њиховог спорења је право жене да одлучи када жели и да ли жели да рађа, а патријарх је рекао да су „Српкиње дужне да рађају“. Министарка Михајловић, која је и на челу Координационог тела за родну равноправност је поручила представницима СПЦ да „оставе жене да саме одлучују“.

Иначе, Вучић се од доласка на власт 2012. године више пута састајао са српским патријархом, а јавност је углавном штуро обавештавана о садржини њихових разговора. Последњи пут су одржали састанак када је Вучић изабран за председника. У Патријаршији је са лидером СНС и тада био Никола Селаковић.