Прочитај ми чланак

ЗА СРБЕ ИЛИ ОРГАНЕ: Хашим Тачи се брине за положај Срба на Косову

0

Хашим Тачи рекао је да Београд има легитимно право да буде заинтересован за положај Срба на Косову, пише приштински лист "Коха Диторе".

TAČI KURIR

Међутим, како каже, Београд не може да има специјалну улогу на Косову.

Тачи је, на скупу који је организовао Европски савет за спољне послове са седиштем у Бриселу, навео да су односи између Београда и Приштине много бољи него што су представљени у јавности и додао да је то резултат дијалога о нормализацији односа.

На питање да ли би Београд требало да има специјалну улогу на Косову, Тачи је одговорио да „тако нешто не долази у обзир“, преноси косовски лист.

Тачи је рекао и да ће Косово ратификовати споразум о демаркацији са Црном Гором и формирати радну групу за успостављање Заједнице српских општина (ЗСО) у складу са бриселским споразумум и одлуком косовског Уставног суда, а обећао је и да ће мандат Еулекса бити продужен.

Истовремено, косовски премијер Иса Мустафа рекао је приштинској телевизији РТК да је бесмислено успоставити ЗСО све док и даље функционишу општине са српском већином.

„ЗСО може да се успостави уз поштовање споразума о енергетици и позивном броју и распуштање паралелних структура“, истакао је Мустафа.

(Танјуг)