Прочитај ми чланак

За подршку Влади ЦГ Спајић нуди Мандићу место председника Скупштине и 40 % места?

0

Преокрет у преговорима о новој црногорској влади. Мандатар Милојко Спајић понудио је листи "За будућност Црне Горе" место председника парламента у замену за подршку мањинској влади, преноси РТЦГ. Црногорски јавни сервис сазнаје и да се Спајић састао са представницима листе "За будућност Црне Горе".

Након што Демократска Црна Гора није пристала да пресудан глас за избор нове владе дође од председника ДУА Мехмеда Зденке, који је на јунским изборима био на листи ДПС-а, дошло је до преокрета у преговорима.

Како сазнаје РТЦГ, мандатар Милојко Спајић понудио је савезу „За будућност Црне Горе“ (ЗБЦГ) место председника Скупштине и 40 одсто по дубини у замену за подршку мањинској влади.

Та опција није неприхватљива ни мањинама. У том случају из игре би испале Демократе и ГП УРА који би се преселили у опозицију са ДПС-ом.

Понуда је на столу и на потезу је коалиција „За будућност Црне Горе“. Мањинским партијама, како сазнаје РТЦГ, не смета да са ЗБЦГ праве власт, под условом да не партиципирају у новој влади.

РТЦГ је речено да ће ЗБЦГ морати да се одреди у односу на понуду наредна два дана, јер је Спајићу Председништво дало рок до петка да их извести да ли може да формира Владу или не.

У ЗБЦГ су, како сазнаје РТЦГ, одлучни да се ДПС-у никако не сме дозволити повратак на власт, па ни кроз мањинску подршку Влади, тако да ће озбиљно размотрити све могућности пре дефинитивне одлуке.

РТЦГ сазнаје да се Спајић састао са представницима листе „За будућност Црне Горе“.

Према незваничним информацијама РТЦГ, на састанку није било већих условљавања, а могуће је да елементи конкретног политичког договора буду дефинисани већ данас.