Прочитај ми чланак

За ЕУ спремни: Европски лидери позвали Србију да де факто призна Косово

0

Како би био постигнут брз напредак у примени Споразума о путу нормализације, позивамо Косово да покрене процедуру за успостављање Заједнице српских општина, како је прописано у нацрту Статута (који су представили у Бриселу европски лидери), а Србију на де факто признање. Формалности, укључујући и оне које се односе на усвајање, не би требало да стоје на путу напретка по овом питању - навели су у заједничком саопштењу француског председника Емануела Макрона, немачког канцелара Олафа Шолца и премијерке Италије Ђорђе Мелони.

– Сада очекујемо да се Косово и Србија брзо договоре око детаља у дијалогу под посредовањем ЕУ. У одсуству напретка у нормализацији односа обе стране ризикују да изгубе важне могућности – упозорава се у саопштењу.

Европски званичници, који су јуче у Бриселу разговарали одвојено са председником Србије Александром Вучићем и косовским премијером Аљбином Куртијем, поздравили су ангажовање две стране у разговорима, пише Н1.

– Добро смо узели у обзир коментаре двојице лидера Косова и Србије о европском Статуту за успостављање Заједнице општина са српском већином на Косову и њихову спремност за примену. Нацрт статута који смо представили и који у потпуности подржавамо обухвата модеран европски начин за решавање осетљивог питања заштите мањина у складу са најбољим европским праксама и стандардима, у оквиру параметара које су дефинисале две стране – наводи се у саопштењу.

Истакли су очекивања да Косово и Србија испуне своје обавезе у погледу спровођења Споразума о путу нормализације.

– Имплементација би требало да напредује тако да обе стране паралелно испуњавају корак-по-корак своје обавезе, по принципу да обе стране морају нешто да ураде да би нешто добиле. Сада би фокус требало да буде на напретку ка пуној имплементацији Споразума, без предуслова и одлагања – поручили су европски лидери.