Прочитај ми чланак

ВУЛИН: Сваке године у јулу покушавају да нас прогласе ГЕНОЦИДНИМ!

0

Министар одбране Србије Александар Вулин присуствовао је данас у Братунцу комеморацији у знак сећања на 3.500 страдалих Срба са тог подручја, Сребренице и околине, где је поручио да је недопустиво да се српски народ сваког јула проглашава геноцидним и злим, а да се на његов бол и ране нико не осврће.

– Сваког јула покушавају да нас натерају да прихватимо кривицу, да прихватимо свако зло које су чинили као оправдану и праведну казну овом народу, ваљда зато што је ту постојао – рекао је Вулин.

foto: ministarstvo odbrane

 

Он је додао да српски народ не треба да заборави и да се не сећа своје боли.

– Зато што смо заборавили брод на Дрини, дочекао нас је Братунац, зато што смо заборавили Јасеновац дочекала нас је „Олуја“, зато што смо заборавили ужасе балиста, дочекала нас је 1998. и злочини ОВК – поручио је министар.

Обраћајући се присутнима, Вулин је затражио да чувају Републику Српску насталу, каже, „да се јасеновачки геноцид и братуначки ужас више никада не би поновили“.

– Чувајте Републику Српску. Немате право према овим светлим гробовима да је заборавите и да је запоставите, да је умањите. Немате право пред овом децом да им не оставите будућност какву заслужују, бољу него што је била наша прошлост и наша садашњост – поручио је Вулин.

Он је рекао и да РС неће бити сама „докле год Србију води Александар Вучић, биће брањена, чувана и штићена и о њој ће се водити рачуна, зато што Република Српска и свако ко у њој живи то и заслужује“

Вулин је истакао да Срби сами обележавају годишњицу масакра, ужаса и злочина, и да „нико из међународне заједнице није хтео да дође и погне главу пред невиним жртвама“.

Он је ослобађање Насера Орића и Атифа Дудаковића и других злочинаца означио “страшном поруком да је и правда далеко од Срба“.

– На нама је да не заборавимо и не смемо да заборавимо. Зато што смо заборављали, злочини су се понављали и злочини су, нажалост, били без казне, баш као што су и данас – навео је Вулин.

Још тражимо објашњење

Додао је и да су прошле три године а да још увек „немамо никакву вест о томе ко је покушао да убије председника Србије Александра Вучића, а са њим и мир, стабилност и разумевање на овим просторима“.

– Док се то не реши, имаћемо још много разлога да тражимо објашњења – закључио је Вулин.

Помену у Братунцу присуствовали су и председник Републике Српске Милорад Додик, председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, званичници РС и Србије, бројне делегације и представници борачких организација.