Прочитај ми чланак

Вулин: Срби са Косова највише се радују добијању датума

0

vulin(Блиц)

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је данас у Косовској Митровици да ће се Срби на Косову и Метохији највише обрадовати ако Србија 28. јуна добије датум за почетак преговора о приступању ЕУ, јер ће се тиме са њих скинути бреме неправедено стављене одговорности.

„Нико се више неће обрадовати од Срба са Косова и Метохије ако добијемо датум, јер ће то значити да је Европа почела да цени све оно што су држава Србија и Срби на Косову и Метохији урадили да би дошло до добијања тог датума“, рекао је Вулин.

Вулин је, пред наставак сутрашњих техничких разговора у Бриселу представника Београда и Приштине, поновио да је кључно питање за Београд доношење закона о амнестији, без кога није могуће напредовати.

“Морамо да видимо са приштинске стране јасну спремност и јасну вољу да дође до завршетка процеса преговарања, на једини могући начин, а то је са поштовањем безбедности и људских права Срба на Косову и Метохији“, рекао је Вулин.

Доношење закона о амнестији од стране Приштине је, по оцени Вулина, за српску делегацију од почетка дијалога круцијално питање, јер нико не може да одговара и страда због тога што је радио свој посао и био на страни своје државе Србије.

Вулин је казао да све оно што би могло бити предмет било каквог кривичног гоњења било ког појединца мора бити предвиђено законом о амнестији, истакавши да се српски народ на Косову мора заштитити и да ће Срба то учинити.

Он је казао да је од највеће важности и то да сваки споразум мора бити статусно неутралан, јер се “не може везивати бирачко право за држављанство, не може се везивати лична карта или возачка дозвола за држављанство“.

Говорећи о сутрашњој размени официра за везу између Београда и Приштине, Вулин је оценио да то заправо значи да Србија поштује своје обавезе, држи до своје речи и да ће оно што је прихваћено бити и спроведено.

Истаквши да је Србија спровела све што је преузела насебе, Вулин је казао да сада остаје да приштинска страна почне да испуњава свој део договора, као што је промена закона и све оно што је потребно да би дошло до спровођења споразума.

Вулин је нагласио да Србија никад неће признати Косово и да држи до међународног права и Резолуције 1244 Савета безбедности УН-а и оценио да ће официри за везу убрзати и олакшати комуникацију, и да ће „наш представник Дејан Павићевић пред привременим институцијама у Приштини бити активан на питању решавања проблема Срба на КиМ“.

Он је изразио наду да ће се након размене официра лакше долазити до истине о имовинским споровима и да ће људи брже решавати на судовима питање својих узурпираних кућа и остале непокретне имовине.

„Свако ко покушва да прави од официра амбасадоре то неће успети“, поручио је Вулин у Косовској Митровици, где је разговарао са члановима породица које су се раније нашле на мети нападача у овом граду.

„Породицама сам поручио да смо ту, да нећемо ићи, да смо бринули, да бринемо и да ћемо бринути и да ће држава Србија водити рачуна о сваком свом грађанину, а посебно ономе коме је тешко“, рекао је.

Током посете породици Вучетић, чије је двоје деце било повређено у бомбашком нападу, Вулин је разговарао и с новинарима из Аустрије и Немачке који бораве на северу Косова.