Прочитај ми чланак

Вулин: Полиција и судство доња граница!

0

(Танјуг)

„Увек је неко и пре 300 и пре 100 и за време Слободана Милошевића и за време Зорана Ђинђића и данас, питао или пита „Хоћете ли дати Косово“ и нико никада није нити ће ико икада дати потврдан одговор на то питање, јер та дилема не постоји“, рекао је Вулин.

vulin11
Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин каже да Београд у преговорима с Приштином неће ићи испод тога да заједница српских општина на Косову и Метохији има потпуну контролу над полицијом, судством и просторним планирањем, као и да постоји директно финансирање из Србије.

Вулин је на Трибини „Злочин без казне“ у великој сали Скупштине Града Новог Сада коју су поводом девете годишњице погрома Срба на Косову и Метохији организовали новосадски одбори Покрета социјалиста, Српске напредне странке, Нове Србије и Треће Србије истакао да Срби са Косова и Метохије морају бити задовољни постигнутим договором, јер уколико не буду задовољни тог договора, како је истакао, неће ни бити.

„Да је правде ми би о Косову и Метохији само ћутали, да је правде ми би знали ко је крив за стравичан погром Срба и знали би како је осуђен, али пошто правде нема ми морамо да вичемо, да галамимо па и да опсујемо“, рекао је Вулин.

Он је истакао да не треба да наседамо на приче да је Срба безначајно мало на Косову и Метохији и да ништа не можемо променити, јер, како је нагласио, „док се у Штрпцима и у Косовској Митровици рађају српска деца ми ћемо опстати и остати на Косову и Метохији“.

Вулин је казао да је деценијама уназад говорено да на Косову и Метохији живи два до три милиона Албанаца, а да је сада урађен попис који су сами Албанци спровели и по ком на Косову и Метохији живи око 1.700.000 људи и то уз озбиљну сумњу страних организација јер се, како је рекао, „испоставило да су неки пописивачи радили и по 48 сати дневно“.

„На том попису нису учествовали Срби, којих је према подацима УНХЦР-а прогнано више од 250.000, али и сада на Косову и Метохији има око 250.000 Срба, што говори да нас није мало и да ћемо опстати на том простору за који кажу да није наш, а ипак траже да га се одрекнемо“, рекао је Вулин додајући да је немогуће да неко потпише да Косово није српско.

„Увек је неко и пре 300 и пре 100 и за време Слободана Милошевића и за време Зорана Ђинђића и данас, питао или пита „Хоћете ли дати Косово“ и нико никада није нити ће ико икада дати потврдан одговор на то питање, јер та дилема не постоји“, рекао је Вулин.

Лидер политичке организације Трећа Србија, која партиципира у градској власти у Новом Саду, Мирослав Паровић рекао је да је трагично да ни после девет година не знамо ко је одговоран за погром Срба и за страдање нашег народа на Косову и Метохији.

„Више од 20 година траје политика антисрбизма која за последицу има да када неко убије Србина или прогони српски народ, да се не зна починилац или се једноставно каже да га нема“, рекао је Паровић.

Он је нагласио да је неопходно да се Срби договоре око најосновнијих националних интереса око којих не би било мимоилажења и иза којих би стао цео српски народ.

„Ми нажалост не можемо да се похвалимо великим бројем пријатеља међу светским силама које су показале интерес да нам помогну, али се зато ми сами морамо договорити шта ће то бити наша Косовска битка 21. века и како ћемо је водити, а уверен сам када се ми око тога договоримо да ћемо лакше пронаћи и савезнике у свету који би можда и сада хтели да нам помогну, али не знају са сигурношћу шта ми сами желимо“, сматра Паровић.

На трибини је говорио и помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Мирко Крлић који је казао да су очување духовног и културног блага, образовање и духовност најважније полуге за очување Косова и Метохије, додајући да то знају и албански терористи и да су управо због тога српски манастири и цркве најчешћа мета њихових насртаја.

„Кроз историју смо Косово и Метохију губили неколико пута и увек смо их враћали, што говори да ништа није изгубљено док не изгубимо сами себе“, рекао је Крлић додајући да је свима јасно да Србија тренутно нема оне инструменте да обезбеди сигурност свим Србима на Косову и Метохији, али да може да обезбдеди духовност и образовање и да на томе и ради.