Прочитај ми чланак

ВУЛИН: НАТО је зло

0

261801_aleksandar-vulin-01-foto-z-ilic_f

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је вечерас да жртве бомбардовања не смеју бити заборављене оценивши да је НАТО који се није извинио за бомбардовање Србије „зло.“

„Једног дана када вама младима, буде постављено питање да ли ћемо бити део НАТО пакта, да ли ћемо да другима радимо оно што је радјено нама, немојте објашњавати, писати књиге, правити филмове, реците само име Бојане Тошовић и реците НАТО ју је убио и НАТО је зло“, поручио је Вулин.

Бојана Тошовић, рођена на Мердару, имала је свега шест месеци када је убијена, у рукама свога оца, од гелера који су дошли са неба, подсетио је Вулин на Академији поводом обележавања петнаест година од НАТО бомбардовања и десет година од мартовског погрома на Косову и Метохији на Правном факултету у Београду.

Он је истакао да су 15 година после њене смрти данас проговорили неки суочени са пожаром који су подстакли на Косову и Метохији, док његове одјеке чују на Криму, северу Италије, у Каталонији, Шкотској, и сада признају грешке, али не кажу да им је жао.

„Рекли су нам и признали да су нас бомбардовали осиромашеним уранијумом, као и да су истоварили тоне касетних бомби. Нису рекли где. Хоћу да кажу где су затровали воду и ваздух, да бисмо очистили да ниједно дете не осети оно зло које је дошло са неба. Нису рекли да им је жао, све остало су рекли“, казао је Вулин.
Он је истовремено критиковао портпаролку НАТО Олеану Лунгеску за твитовање „Џаст ду ит“ (Јутс до ит) на годишњицу крвопролића.

„Гадиш ми се Олеана Лунгеску, гадиш ми се искрено“, поручио је он.

Викар српског патријарха Иринеја владика Јован Липљански упитао је где наћи истину зашто је Србија бомбардована. Он је указао да је 1994.у току од само 100 дана у Руанди убијено 800.000 људи у највећем злочину који се десио после Холокауста, а да НАТО није испалио ниједан метак да би спасао тамошњи народ.

Такође је подсетио да је пре неку годину приликом бомбардовања Либије некадашњи изасланик САД за Косово и Метохију Кристофер Хил рекао да је НАТО имао интерес да 1999.удје на Косово,а томе су придодали хуманитарну интервенцију. Посланик СНС Милован Дрецун рекао је да 15 година траје ужасна борба за истину, и нагласио да не треба заборавити оне који су настрадали и борили се за Србију.

„Не сме прошлост да нам буде препрека да идемо напред, али не смемо да заборавимо прошлост и оне који су се борили за нашу земљу“, поручио је он.

Бивши шеф југословенске дипломатије Владислав Јовановић рекао је да је једна војна алијанса јуче славила „срамни јубилеј“, јер је пре 15 година кршећи принципе медјународног права и морала, као и сопствени статут насрнула на једну земљу.

Ова агресија на СРЈ, према његовим речима, је девалвирала и веома ослабила Светску организацију, која је постала услужни сервис земљама НАТО.

Тај акт учињен према нашој земљи био је по свему веома низак, изведен на кукавички начин, као што су терористи Ал Каиде срушили Светски трговински центар, што је чин који треба осудити исто као и агресију на нашу земљу, поручио је Јовановић тражећи од демократских држава да се извине како би градили наше односе на здравим односима.

О значају Косова за Србију говорио је и историчар Чедомир Антић, рекавши да је рат који је био Србији наметнут био одбрамбени рат, а пораз трпимо и данас.

Академији, на којој је главни говорник био председник Србије Томислав Николић, присуствовали су, измедју осталих, министар одбране Небојша Родић и начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић.

(Танјуг, Фото: З. Илић)