Прочитај ми чланак

Вукчевић: Хашки трибунал одговоран за смрт 19 сведока у процесу против Харадинаја

0

Београд — Тужилац Владимир Вукчевић оптужио је Хашки трибунал да је одговоран за смрт 19 сведока у процесу против Рамуша Харадинаја, коме тај суд сутра изриче пресуду.

У интервјуу за „Информер“ Вукчевић је оценио да је трагична судбина сведока последица „неспособности“ чиновника из Хага, који су „аљкаво радили свој посао“.

Тужилац за ратне злочине оцењује и да је оптужница против Харадинаја доста танка, упркос томе што је Србија учинила све да помогне Хашком трибуналу.

„Свестан сам да су докази против њега танки, иако смо се ми стварно трудили да помогнемо Хашком трибуналу. Међутим, они су се доста аљкаво и непрофесионално понели у том случају“, сматра тужилац. 

Он је прецизирао да се та аљкавост пре свега односи на њихов рад са сведоцима. 

„Сведоци су били осетљиви, нарочито кад је реч о ратним злочинима. Они треба да говоре о злочинима који су се догодили пре 20 година, а притом су то догађаји који су за њих изузетно стресни. Они поново треба да прођу кроз све страхоте које су доживели. Искусан тужилац и судија то мора да има у виду када испитује те људе. Упркос томе, Хаг је за истражитеље одредио неке неспособне чиновнике, који су све упропастили“, оценио је Вукчевић. 

Он указује да је у процесу против Харадинаја убијено 19 потенцијалних сведока. 

„Харадинајев метод је познат и то је метод сваке мафије. Прво иду упозорења, па покушај подмићивања, затим застрашивање и на крају убиство. Е, у овом слуцају је дошло до убијања, што је остале сведоке навело на повлачење“, рекао је Вукчевић напомињући да је то пример неспособности људи из Хага. 

„Харадинај је тачно знао ко може да га угрози. Чим чује да се Хаг за некога од њих интересује, он им припрети да ништа не причају. А ови из Хага су све то неспретно радили. Ти хашки истражитељи скупљени су с коца и конопца. Нису знали језик и менталитет сведока, нису знали како да придју тим људима. А кад дође до убиства сведока, онда Хаг саопшти да нису били под њиховом заштитом“, каже он. 

Поводом операције „Олује“ тужилац наглашава да је за Србију најважније да се у новом поступку констатује да је било злочиначког подухватата. 

„Постоји аудиовизуелни запис на коме Фрањо Тудјам говори: ‘Сада је шанса да тако ударимо по Србима да нестану са ових простора’. Постоји и наредба Готовине од 2. августа 1995. у којој он захтева бомбардовање четири града у Крајини. Чињеница је и то да је више од 900 граната пало на Книн у току једног и по дана“, подсећа Вукчевић. 

Упитан да ли је нормално што суђење Војиславу Шешељу траје пуних десет година и нема пресуде, Вукчевић каже: „За мене су сва хашка суђења, условно речена, ненормална“.

 

(Танјуг)