Прочитај ми чланак

Вукановић: Зашто ћуте Порфирије и СПЦ? Нема Атанасија и Амфилохија

0

“Буди на страни истине и правде па макар били једини!” рекао је у тексту и видео обраћању на свом блогу Небојша Вукановић. Вукановићево обраћање преносимо у целости у интегралној верзији

Не смије се ћутати на нешто што удара на национална осјећања и преставља велику увреду и национално понижење са трајним посљедицама! Европска Унија, боље је и прецизније назвати Западна Империја Зла, врши снажан притисак и покушава приморати руководство Србије да суштински призна независност Косова, омогући његово чланство у Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама, чиме се покушава легализовати насиље, тероризам, етничко чишћење, али и агресија НАТО пакта и бомбардовање Србије 1999. године.

Приједлог Споразума о нормализацији односа Србије и Косова у 11 тачака је понижавајући и апсолутно неприхватљив, и не смије се јавно ћутати и прећутно подржавати национално понижење и увреда наших предака и хероја који су гинули за Косово и Метохију вијековима.

Ако је Споразум добар, као што то тврде европски лицемјери и мешетари, а знамо сви да није јер је у супротности са међународним правом и Резолуцијом 1244 Уједињених нација, онда нек Европска Унија, Борељ и Лајчак оду и исти понуде Украјини и Донбасу да га прихвате, тако окончају рат и страдање недужног народа.

Морам признати да сам разочаран и да је недопустиво и срамно ћутање патријарха српског Порфирија, као и владика Српске православне цркве, који се нису огласили, ако ништа друго због напаћеног народа на Косову и Метохији, Пећке патријаршије, Грачанице, Високих Дечана, других наших манастира и светиња који остају у независној држави Косово.

Не би црква, патријарх и владике ћутали да су живи покојни митрополит Амфилохије и владика Атанасије Јефтић, који би сигурно дигли глас због срамног и дрског приједлога Европске Уније и суштинског признања независности Косова. Политичари могу бити кукавице и уцијењени, ћутати због страха и привилегија, али не смије да ћути патријарх и владика, који ће на себе ставити тежак крст саучесништва у издаји и предаји Косова ако прећутно буду нијемо посматрали предају и признање независности Косова!

Овај Споразум је толико неповољан да ће, између осталог, омогућити чланство Косова у НАТО-у, па чак и уједињење Албаније и Косова те стварање Велике Албаније, јер нема ко да се супротстави и стави вето. Овим Споразумом ће се Срби на сјеверу Косова приморати да узму албанске пасоше и документа.

Ово није политичко већ национално питање, и зато очекујем од руководства Републике Српске, и власти али и лидера опозиције, да се огласе и јавно кажу да су против суштинског признања независности Косова и срамног дрског француско-њемачког приједлога Споразума о нормализацији односа Србије и Косова, или ће прећутно подржати потезе који газе национално и људско достојанство!