Прочитај ми чланак

ВУК: Вучић са својим братом води процес срастања државе и организованог криминала

0

Услови су нерегуларнији него икад, блокада најзначајнијих медија је готово потпуна, а на улици штандове опозиције окружују у формацији фаланге и малтретирају униформисани активисти СНС.

Али, све је то секундарно по важности у односу на дипломатску бомбу која је у свету експлодирала прошле недеље, што режим свим силама покушава да сакрије од домаће јавности – то да је Србија доспела на званичну листу држава осумњичених за прање новца и финансирање међународног тероризма! Таквих је само девет земаља на свету, попут Ирака, Сирије и Јемена, каже у разговору за Данас Вук Јеремић, председник Народне странке, одговарајући на питање шта је, према његовом мишљењу, обележило ову кампању.

* Шта значи вест да је Србија доспела на такву листу? Какве би могле да буду последице?

– То значи да је међународна истрага у току, а бојим се да ће оне довести до трговаца оружјем блиских власти, као и пројекта „Београд на води“, који се финансира уз коришћење сумњивих канала са Блиског истока. Ако се то догоди, уследиће оштре међународне мере према српском банкарском систему, као и притисци, санкције и све остало. То би имало несагледиве последице по нашу привреду и углед у свету.

* Да ли то за Вас представља изненађење?

– Нажалост, не. У Србији је тренутно у току процес срастања у једно државе и организованог криминала. НЈим управља лично председник СНС Александар Вучић, уз помоћ свог брата и најближих сарадника који су се укључили у најопасније криминалне структуре. Ако дозволимо да се тај процес оконча, у Србији ће бандити блиски власти више не само пљачкати и претити, већ почети и да убијају, као што је то данас случај у Косовској Митровици. Они мисле да су недодирљиви, занели су се и почели да шире своје активности у међународну сферу, несвесни последица. Томе се мора стати на пут, а најбржи начин за то је нокаут власти на изборима 4. марта, након које ће закономерно следити њено урушавање.

* Како коментаришете постојање такозваних лажних или фантомских листа на изборима у Београду?

– Више од две трећине листа које су пријављене за београдске изборе су више или мање нескривено прикупиле неопходне потписе уз помоћ власти, и од ње добиле финансијску и друге врсте подршке. То је јасан показатељ да је режим забринут за исход избора и да не штеди ресурсе како би што могуће већи број грађана преварио тако да свој глас поклоне онима који неће прећи цензус – а сваки такав глас ће се због изборних правила де факто поклонити СНС-у.

* Како гледате на тврдње појединих прорежимских листова да сте се „покајали“ што је Ваша странка подржала Драгана Ђиласа као кандидата за градоначелника Београда?

– То је напросто неистина. Драган Ђилас је уверљиво најбољи избор за градоначелника од свих који су се кандидовали. Народна странка је урадила велики део посла за нашу коалицију у овој кампањи, и то ћемо наставити да чинимо до краја изборног процеса.

* Народна странка је покренула акцију „Залупи врата СНС-у“. Да ли сте задовољни резултатима?

– Изузетно сам задовољан, јер смо тиме охрабрили велики број наших суграђана који су претходних месеци били изложени агресивном задирању у своју приватност од стране активиста СНС, и чинећи то вршили разна кривична дела. Најбољи доказ да смо погодили мету је чињеница да је режим прибегао најпрљавијим средствима – одштампали су море лажних налепница са нашим логом и лепили их супер лепком на шофершајбне људима по граду, у намери да их изнервирају. То су познати методи које је Горан Весић користио и у претходним кампањама.

* Према Вашем мишљењу, да ли је могућ постизборни савез Ђилас-Шапић-Шутановац?

– Верујем да ће странке истинске опозиције, и поред свих махинација режима освојити већину одборничких места у скупштини града. Немам дилеме да ће тада превладати разум, и да ћемо се сви ујединити како би дошло до промене власти у Београду, а убрзо затим и у целој Србији. Народна странка се залагала за јединство опозиције и пре избора, али у том тренутку, нажалост, код неких за то није било довољно слуха.

Контролори на свим изборним местима

* На који начин ће Народна странка учествовати у надгледању изборних места? Страхујете ли да ће бити изборне крађе?

– Имаћемо контролоре на свим изборним местима, који су за то прошли више рунди тренинга. Изабрани су људи које неће бити могуће поткупити или застрашити. Спреман је и искусни правни тим еминентних стручњака. Сигурно ће бити покушаја изборне крађе, али то нећемо дозволити.