Прочитај ми чланак

Вујановић: Његош био Југословен и проевропљанин!

0

filip-vujanovic

Црногорски председник Филип Вујановић казао је вечерас да је Петар II Петровић Његош досегао место на врху Црне Горе на којем га нико никад неће заменити. Он је рекао да се Црна Гора, због онога што је Његош урадио за њу, треба вечно одуживати славном владици и песнику.

“Његош је досегао место на врху Црне Горе на којем га нико никада неће заменити”, казао је Вујановић на свечаној академији у Подгорици, поводом обележавања два века рођења писца “Горског вијенца”. Он је истакао да је Његош није био само јужнословенски, већ и човек европске мисије.

“Његошев пут је пут европски. И због тога нас је трајно задужио”, казао је Вујановић. Према његовим речима, треба посебно вредновати и Његошеву мисију слободарства.

“Његош је снажно подстицао покрете за ослобађање јужнословенских простора”, навео је црногорски председник. Свечаној академији присуствовали су премијер Мило Ђукановић и министри у његовом кабинету, председник Скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић, представници политичког и јавног живота и дипломатског кора. Раније данас на Цетињу је одржана свечана седница Скупштине Црне Горе, поводом Његошевог јубилеја и Дана парламентаризма у тој држави.

(Курир)