Прочитај ми чланак

ВУЧИЋЕВЕ БАЈКЕ: Србија и Срби реагују мирно и уздржано зато што су јаки

0

Vucic diktator

Вицепремијер Србије Александар Вучић изјавио је данас у Грачаници да је његова порука Албанцима да Срби желе мир, преговоре и разговоре, али и да Србија никад неће заборавити на свој народ, а посебно не онај на Косову и Метохији.

„Данас положај српског народа није нимало лак – од ћириличних табли које лупају у Вуковару као да чекићем ударају у главу сваком Србину, до оног синоћњег каменовања аутобуса и хистеричне мржње коју сте могли да видите у Ђаковици“, оценио је он.

На све то, како је истакао, Србија и Срби реагују мирно и уздржано не зато што су слаби већ зато што су јаки и желе да ојачају позицију српске државе и народа у свету.

„Желимо да економски ојачамо нашу позицију, да у миру решавамо све проблеме, јер знамо да је то паметније, боље и богоугодније“, поручио је Вучић.

„Комшијама Албанцима“ он је упутио поруку да Срби желе мир, да разговарају и преговарају, те да они који су против преговора и разговора шаљу лошу поруку.

„Не знам шта друго могу да раде и шта је боље од преговора и разговора, ма како тешки били. Ми ћемо и убудуће желити да преговарамо. Српска држава није мала, нити слаба, ни за потцењивање, нити ће оставити свој народ на Косову и Метохији“, казао је Вучић.

Он је навео да Србија, за разлику од других, никоме не прети, да су Србији потребни мир, благостање и нова радна места и додао да ће се данас и са свештенством и са српским првацима на Косову и Метохији разговарати о томе да се што више људи запосли, да се заврши болница у Грачаници, отвори одељење Пољопривредног факултета у том месту, отворе нова радна места и погони и у другим општинама.

„Онима који мисле да су постигли велику победу тиме што су Србима забранили да прославе Бадње вече у својим црквама, хистеричном мржњом – могу да кажем да ми их је веома жао и надам се да ће их у будућности бити све мање“, истакао је он.

Вучић се захвалио свим Србима, који опстају упркос притисцима и покушајима оних који желе да их склоне са њиховог огњишта.

„Обећавам да ћемо сложно и заједно са вама радити на томе да живите боље, да можете да школујете своју децу, да помогнете да се изборе за свој посао и да могу да имају неопоредиво бољу будућност“, закључио је он.

Вучић је изјавио да за нас административни прелази не представљају границу, као и да га нико није питао ни за какве папире када је улазио данас на Косово и Метохију.

„Лепо сам ушао, тако ћу и да изађем, као и сваки пут“, рекао је Вучић, одговарајући на питање новинара у Грачаници, где је присуствово божићној литургији.

Вучић је рекао да је Еулекс то одобрио, мада се он, како је навео, тим техничким стварима и не бави. На питања везана за административне прелазе, Вучић је рекао да они за нас нису граница, али да за неке јесу. Он је рекао да, ако неко мисли на Албанце, онда за њих ти прелази јесу граница, али за нас, како је додао, свакако нису.

Новинаре је интересовало и скоро отварање преговора Србије са ЕУ 21. јануара и где ће се у свему томе наћи КиМ, а Вучић је рекао да неке ствари за нас нису лаке, али да постоји поглавље 35, које се везује за КиМ. Он је навео да је за Србију страшно важно што је из тог поглавља избачена реч првенствено, што значи да КиМ неће бити у осталим поглавлима и тачкама.

Вучић је навео да ће то питање морати да се решава, и да то зато јесте једна од ствари које на европском путу морамо да пређемо, али је и нагласио да Србија оно што каже, иза тих речи и стоји. На питање да ли зна ко је убио младића у Пећи 1998. године, Вучић је рекао да не зна, али да зна ко није.

Вучић је рекао да Београд сматра да је веома важно да Еулекс остане на Косову и Метохији. Он је рекао да је Еулекс веза и спона са Резолуцијом УН 1244 и да је дао свој допринос очувању мира.

Одговарајући на питање о изјави косовске председнице Атифете Јахјаге да би Еулекс требало да се повуче са Косова лидер СНС је нагласио да да не би улазио у изјаве које дају албански званичници, јер их сматра пре свега борбом за остварањем политичких поена.

Он је додао да га више брину изјаве које говоре о напуштању преговора, рекавши да тако нешто не разуме и поновио да Србија хоће да разговара и преговара.

Вучић је на констатацију да су албански медији најавили да је петак последњи дан за конституисање српских општина на северу Косова објаснио да не жели да говори о било каквим роковима.

„Видели сте да су неки људи уносили стране заставе у своје локалне управе и тиме слали јасне сигнале не само Србима већ целој међународној заједници. Просто, локалне самоуправе у те четири општине биће формиране у складу са народном вољом“, подвукао је он.

„Чини ми се да је много већа нервоза из мени непознатог разлога у Приштини него у Београду и међу косовско-метохијским Србима, без обзира кроз шта све пролазе“, додао је он изразивши наду да ће превладати они Албанци који желе да разумно и рационално решавају проблеме.

 

(Тањуг)