Прочитај ми чланак

Вучићева изборна тактика: Што непоштеније, то је боље

0

Иако још није познато како ће се окончати међустраначки дијалог власти и опозиције, уз посредство странаца, ситуација на терену говори да ћемо присуствовати идентичним сценама какве смо виђали у последњих десет година. Функционерска кампања, свеприсутност председника на свим телевзијама са националним фреквенцијама, финансијска помоћ пензионерима, указују да нам следи још једна неравноправна трка, током које ће се опозиција борити за два минута више на јавном сервису, док ће председник Србије, Александар Вучић држати ванредне конференције због ванредне потребе да нешто каже.

Практично је немогуће израчунати колико се пута председник Вучић од почетка године обраћао нацији, што путем конференција за новинаре, што кроз гостовања на телевизијама са националним фреквенцијама. Због асполутне доминације председника Србије у штампаним и електронским медијима, готово да не постоји велика политичка тема у земљи где главни чинилац није управо он.


С друге стране опозицији је остављен сужен простор на одређеним каблавоским телевзијима и тек понеким штамапним медијима, које власт свакодневно таргетира као издајнике и стране плаћенике.

Да су избори на видику, могло се закључити и по томе што су напредњаци, а у првом реду њихов лидер, интезивирали активности на терену, па се тако, мало по мало, председник државе појави у неком мање месту, где обећа мост, пут, паре или фабрику. Наравно, све под светлима камера.

У сврху успешности кампање, Вучић је и овог пута повукао новац из државног буџета како би добио наклоност једне од најугроженијих друштвених група – пензионера.

“У фебруару биће још 20 хиљада динара за пензионере, а пре тога повећање пензија од пет одсто”, најавио је Вучић.

Имајући у виду да је помоћ најстаријим суграђанима најављена два месеца пред излазак на биралишта, није ни тешко доћи до закључка да је власт Српске напредне странке упрегла све државне ресурсе како би обезбедила још један четврогодишњи мандат.

Да је власт све припремила за трку у којој јој је противник са поломљеним ногама и где има стартну предност од сто метара, сматра и чланица Скупштине слободне Србије и професорка на Биолошком факултету, Биљана Стојковић.

Биљана Стојковиц Скупстина Слободне СрбијеБиљана Стојковић Фото:ФоНет/Александар Барда
Према њеним речима, не постоји човек ком није јасно да се Вучић непрекдино налази у кампањи која се пред изборе само додатно интезивира.

“То је већ почело да се дешава. Он пред изборе само мало ‘дода гас’ кампањ. Ово све говори и о његовој искрености у погледу равноправности услова и поштовања било каквих договора”, сматра она и додаје да од фер и равноправних избора нема ништа.

“Вучић ће прекршити све што потпише и обећа, јер њега потпис не обавезује. Он је већ ушао у кампању с овим креативним спотовима, које већ пласирају, а све ће се то нагомилавати и убрзавати у предстојећем предиоду”, сматра наша саговорница.

А где је у свему томе опозиција и шта јој је чинити?

Према оцени политиколога Цвијетина Миливојевића, опозиционе странке, уколико држе до себе, неће прихватити изборне услове и изаћи на изборе.

“Верујем да сва та опозиција, са оба колосека дијалога, не би требала да прихвати овакве изборне услове”, наглашава он.

Он каже да добар део тема, које је опозиција кандидовала током преговора са режимом, нису чак дошле на дневни ред.

“Толико о спремности власти да саслушају другу страну”, подвлачи Миливојевић.

Одговарајући на ово питање колилко ће бити тешко опозицији да учествује у предстојећој изборној трци, професор Факултета политичких наука, Ђорђе Павићевић истиче за наш портал да ће се представници странака насупрот властима налазити у великим проблемима, између осталог, због све већег броја заражених коронавирусом. Он сматра да ће власт покушавати да ограничи њихова окупљања под изговором опасности од епидемије.

“Они ће забрањивати окупљања кад њима то буде одговарало како би контролисали начин како опозиција води кампању. Озбиљно је питање да ли ће се обезбедити независна контрола спровођења изборних услова који су већ законом дефинисани”, истиче он.