Прочитај ми чланак

Вучићева иницијатива „без дуплих функција“ живела само једно лето

0

Мало ко се данас још сећа иницијативе Александра Вучића од пре седам година, да ни један политички функционер не може да обавља дупле функције, јер ће иначе сносити санкције. Чини се да је та иницијатива трајала само једно лето.

Те 2014. године поднето је неколико оставки на дупле функције, а данас готово да нема посланика који истовремено не обавља две, па чак и пет-шест функција. И то све уз благослов Административног одбора који је од почетка овог сазива парламента одобрио чак педесетак захтева посланика и одобрење Агенције за борбу против корупције.

Ниједан захтев посланика није одбијен, па уз одобрења која су дата у ранијим сазивима, испада да је већина посланика растрзана између две и више обавеза. Како постижу да буду једнако предани свим обавезама нисмо успели да сазнамо, јер је на наше питање одговорио само Ђорђе Милићевић, посланик и потпредседник Социјалистичке партије Србије.

Милићевић, поред посланичке функције, уз позитивно мишљење Административног одбора, од прошле године обавља и функцију саветника директора Србијашума, по уговору о раду. У Србијашумама прима плату у висини од 146.000 динара, а у парламенту Србије паушал од 33.000 динара. На питање како постиже да истовремено буде на два места и обавља два одговорна посла, Милићевић каже „да живети не значи само дисати, већ и радити.“

„Ако сте одговорни, озбиљни и посвећени онда свакако све можете постићи“, сматра посланик СПС.

Осим Милићевићу, Административни одбор Скупштине додатну функцију одобрио је и Жарку Обрадовићу, посланику СПС, и то за место члана Савета Факултета безбедности. Обрадовић иначе уз посланички посао, ради и као професор на том факултету.

Међутим, пионир у обављању више функција свакако је социјалиста Душан Бајатовић, који уз посланичку функцију ради још шест других послова: директор је Србијагаса, члан Надзорног одбора Југоросгаса, председник Надзорног одбора подземног складишта гаса Банатски двор, а све то за вишемилионска примања месечно, односно за око 34.000 евра.

Бајатовић је на раније прозивке о гомилању функција, али и пара, увек одговарао да сва средства даје у добротворне сврхе. У Србијагасу ангажован је и посланик СНС Игор Бечић.

Да сагласност Административног одбора за обављање друге функције није добио само ко није тражио, говори и податак да је готово читава посланичка група Савеза војвођанских Мађара искористила ту могућност. Надлежни скупштински одбор изашао је у сусрет захтевима Нандора Киша, Емеше Ури, Арпада Фремонда, Золтана Пека, Акоша Ухељија, али и Балинта Пастора.

Пастору је од октобра прошле године у два наврата дата сагласност за обављање нових функција, а једна од њих је и чланство у Савету Универзитета у Новом Саду. О којој другој функцији је реч, на сајту Скупштине није наведено, а непознато је и да ли је за њих добио одобрење Агенције за борбу против корупције.

Према подацима са сајта Агенције из септембра прошле године, Пастор обавља четири функције – он је посланик у Скупштини Србије, председник Скупштине града Суботице, одборник у том локалном парламенту и председник је Управног одбора Фондације „Суботичка синагога“, где једино обавља функцију без икакве надокнаде.

На листи оних који су од октобра прошле године добили одобрење Административног одбора за дупле функције највише је посланика СНС. Међу њима је Владимир Маринковић, коме је та сагласност дата у два наврата, иако на сајту Агенције за борбу против корупције из септембра прошле године и даље стоји да је само посланик.

Два пута је дата сагласност за обављање других функција посланици СНС и оперској певачици Јадранки Јовановић, али и напредњакињи Јелени Жарић Ковачевић. Једна од тих дуплих функција је и обављање посла посредовања у решавању спорова, на основу решења које је донео министар правде.

Пракса гомилања функција, које се плаћају из буџета државе, локалних самоуправа или јавних предузећа није заобишла ни друге посланике, па тако посланица Душица Стојковић стиже да поред посланичког обавља и посао начелнице за информисање у општини Раковица.

Њена колегиница Марија Лековић, поред посланичке бележи још једну функцију – начелница је за комунално грађевинске послове у општини Нови Београд, а напредњак Угљеша Мрдић успева да усклади време и да буде предавач на Академији Пословних струковних студија у Београду, да буде одборник у општини Врачар и посланик у српском парламенту.

Дупле функције нису заобишле ни друге посланичке групе, па је тако Муамер Бачевац, посланик СДПС истовремено посланик у парламенту Србије, одборник у Новом Пазару и члан надзорног одбора у Клиничком центру Србије, као представник Владе.

Посланица Драгана Марковића Палме Марија Јевђић, поред тога што је посланица ЈС и потпредседница републичког парламента, одборница је у СО Краљево и чланица Комисије за урбанизам.

Међу функционерима који обављају више функција је и Александар Чотрић, посланик СПО. Он зарађује и као члан Скупштине друштва Епстурс, а постављен је и за члана Скупштине Југоинспекта.

Од прошлог сазива нико од старих – нових посланика се, међутим, није одрекао дупле функције, па је председник Административног одбора, који даје сагласност за обављање дуплих функција, Александар Мартиновић, судећи по подацима са сајта Агенције за борбу против корупције и даље предавач на Вишој медицинској школи у Ћуприји, на Правном факултету у Новом Саду и одборник у скупштини општине Рума.

На Вишој медицинској школи у Ћуприји и даље предаје Владимир Орлић, напредњак и заменик шефа посланичке групе, који је истовремено и одборник у Скупштини Београда, док је посланик СНС Дарко Лакетић асистент на Медицинском факултету у Београду.

Осим посланика, сагласност да обавља додатне функције добио је генерални секретар Скупштине Вељко Одаловић. Судећи по подацима са сајта Агенције из 2018. године, он је и председник Мешовите комисије „Дипос“, председник Комисије за нестале и киднаповане, члан Савета Универзитета у Приштини, као и руководилац Радне групе за нестала лица. Дупле функције одобрене су и његовим заменицима у парламенту Срђану Смиљанићу и Бранку Маринковићу.

Судећи по броју дуплих функција у актуелном скупштинском сазиву, иницијатива Александра Вучића да функционери не могу да обављају више послова није заживела. Трајала је тек једно лето, а Бобан Стојановић, политички аналитичар, каже да је то била једна од бројних популистичких мера председника.

„Сетимо се и вечите приче о ротацијама и како сада то имају тек неколико институција, а где год да се упутите ауто-путем најмање једном ће вас обићи возило са ротацијом. Тако и прича о дуплим функцијама. Једним делом користе законску могућност о томе где је забрањено бити само у различитим гранама власти, а да не причамо о пословима у управним и надзорним одборима. Имамо и примере са по пет-шест плата појединих посланика, а то само говори где је данас позиција и улога народног посланика. Ретки су примери посвећених народних посланика који заиста обављају свој посао у правом значењу те речи. Данас је готово незамислив пример Владимира Павићевића који је замрзао свој радни статус на факултету да би се посветио скупштини и функцији народног посланика. То је само један од показатеља колико је унижена и у крајњој линији небитна функција народног посланика“, оцењује Стојановић.

Професор Факултета политичких наука Ђорђе Павићевић каже да постоји историја сличних Вучићевих најава, од темељнијих промена политике или персоналних промена, до укидања агенција, небројених реконструкција владе, смене директора, напуштања положаја председника странке и тако даље.

„Очигледно да ове најаве имају дневну употребу, пропагандну или за решавање унутрашњих односа“, сматра Павићевић.

Бивши посланик, а сада лидер опозиционог Покрета за преокрет Јанко Веселиновић, каже да се све што је Вучић обећао испоставило да је била лаж.

„Исто је са дуплим функцијама. Укинуо је дупле, али је увео петоструке или шестоструке за разне СНС стручњаке попут „Атлагића“ , „Мартиновића“ и сличних“, закључује Веселиновић.