Прочитај ми чланак

ВУЧИЋЕВА ЧЕСТИТКА ТРАМПУ, позвао га у Србију и да утиче на Приштину да укине таксе

0

Председник Србије Александар Вучић је честитао родјендан америчком председнику Доналду Трампу и позвао га да утиче на власти у Приштини да укине таксе на робу из Србије и врати се дијалогу, саопштено је данас из Председништва у Београду.

„Уз најбоље жеље за добро здравље и личну срећу, као и много успеха на одговорној дужности, на добробит Ваше земље и свих њених градјана“, председник Србије је позвао Трампа да посети Србију „јер ниједан председник САД није то учинио скоро четири деценије“.

Србија и САД су пише даље Вучић „исковале пријатељство борећи се заједно против неправде у два светска рата и измедју нас постоје јаке историјске везе“.

„Ове године, да подсетим, обележавамо седамдесетпетогодишњицу операције Халијард, када су ванвременском солидарношћу и човечношћу, које је показао храбри народ мале Србије, у једној од највећих акција те врсте у Другом светском рату, спасени животи више од пет стотина америчких и савезничких ваздухопловаца“, навео је Вучић.

„Пријатељство, медјутим“ пише он даље „није нешто што је дато једном заувек, треба га чувати и непрестано неговати. Зато желим да потврдим своју чврсту вољу да допринесем развоју политичког дијалога и јачању економске сарадње наших двеју земаља. Вашом посетом потврдили бисте да је жеља за јачим и богатијим српско-америчким везама обострана, што би градјани Србије знали да поштују и цене“, поручио је Вучић.

Председник Србије је написао и да га „у настојању да односе Србије и САД вратим на ниво истинског партнерства, какви су били и какви треба да буду, охрабрује чињеница да Трамп посвећује пажњу збивањима на Балкану и да је неколико пута истакао спремност да помогне у дијалогу Београда и Приштине, а тиме и решавању вековног проблема Косова и Метохије“.

Указао је да се кроз проблем Косова „укрштају интереси не само Београда и Приштине, већ и различитих медјународних чинилаца, чиме постаје и извор бескрајних политичких манипулација и нестабилности“.

„Ником, медјутим, није стало до решења тог тешког бремена, колико Србији“ пише Вучић и наставља: „Зато смо реално и храбро, с вољом и вером, кренули у потрагу за трајним решењем, које би мојој земљи, али и целом региону, омогућило мир, стабилност, сарадњу, економски просперитет и напредак на европском путу“.

„Ја знам, као и сви градјани Србије“ поручио је Вучић Трампу „да САД имају посебан однос према Косову и Метохији, сматрајући га за независну државу, коју су увек подржавали и помагали, посебно кроз деловање бивше администрације председника Вилијама Џеферсона Клинтона“.

Председник Србије је у поруци Трампу написао и да је, „пратећи његов енергичан рад, поштујући храброст идеја и отвореност за различит, понекад и неочекиван приступ у решавању проблема, уверен да би Трамп водио другачију политику по том питању“.
„Управо зато желим Вас да замолим да утичете на Приштину да укине штетне таксе на робу произведену у централној Србији, како би дијалог, са циљем проналажења компромисног, обострано прихватљивог решења, могао да буде настављен“, навео је Вучић.

„То ме асоцира на речи Николе Тесле, родјеног Србина, становника Америке, који је задужио цео свет:
„‘Нека будућност каже истину, процените сваког човека према његовом раду и заслугама. Садашњост је њихова, али будућност је моја, за коју сам тако напорно радио'“, пише у родјенданској честитки Вучића Трампу.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!