Прочитај ми чланак

Вучићев Тешић купио још једну државну вилу на Дедињу, цена је вртоглава

0

Слободан Тешић, највећи трговац оружјем у Србији који је годинама под санкцијама САД-а, купио је још једну државну вилу на Дедињу. Након што је дошао до луксузног објекта у Маглајској улици, Тешић је пазарио и вилу у Михаила Мике Јанковића (некад Ботићева улица).

Након што је дошао у посед луксузне државне виле у Маглајској улици, Тешић је пазарио и вилу у Михаила Мике Јанковића (некад Ботићева улица).

И један и други објекат државни ДИПОС је годинама издавао, а у оба случаја Слободан Тешић, односно његова супруга Живана, били су једини понуђачи. Другу вилу платио је 2,5 милиона евра или за око 2.000 евра више у односу на почету цену.

Колико је тачно вредност имовине Слободана Тешића, трговца оружјем, који је прво био под санкцијама УН, а сада САД-а, тешко је проценити. Извесно је међутим да су у његов фонд “ушле” и две некад државне виле на Дедињу које је пазарио у последњих неколико година.

Вила у Маглаској је купљена крајем 2019, пошто је претходно управо Тешићу издата у закуп до 2043. године. Будући да је он као закупац био терет који је са собом носила продаја тог објекта, јасно је и зашто је Тешић (формално његова супруга Живана) био једини понуђач за куповину те виле.

Она је плаћена 4,48 милиона евра или за свега 3.755 евра више од почетне цене. И Слободан и Живана Тешић у Катастру непокретности уписани су као као власници тог објекта.

У јулу 2021. Слободан Тешић, међутим, купује још једну државну вилу, коју је такође годинама издавао ДИПОС. И у овом случају Влада Србије одлучила је да је изузме из Дипосовог фонда и стави је на добош. Реч је о објекту у Улици Михаила Мике Јанковића, чија је продаја, као и у случају виле у Маглајској, оглашена у листу Српски телеграф и то у мају прошле године.

Занимљиво је и да је и овај објекат био под теретом закупца у тренутку продаје и то до краја 2033. године. Ко је (био) закупац, ме]утим, није познато.

Директор ДИПОС-а Ђоко Кривокапић кратко је рекао за “Нову” да није реч о Слободану Тешићу. Према извештају Савета за борбу против корупције из 2015, ту вилу је закупљивао адвокат Зденко Томановић, који је иначе 2019. био и његов адвокат. Међутим, није познато да ли и даље живи у том објекту.

Једини понуђач и још близак Вучићу

Занимљиво је да је и у случају продаје ове виле Слободан Тешић био једини понуђач. Како је за наш портал речено у Републичкој дирекцији за имовину, он је објекат у Михаила Мике Јанковића платио 2.510.000 евра, што је 2.372 евра више у односу на почетну цену.

У огласу је писало да је реч о вили површине 372 квадрата, која се састоји од сутерена и приземља, као и да се налази на земљишту површине од око 22 ара.

“За непокретност у Улици Михаила Мике Јанковића, достављена је једна затворена понуда за коју је након отварања од стране Комисије, формиране одлуком директора Републичке дирекције за имовину Републике Србије, чији чланови су лица запослена у Дирекцији, констатовано да испуњава услове из огласа. Уговор о купопродаји предметне непокретности са најповољнијим понуђачем, закључен је у јулу 2021”, речено је за “Нову” у Дирекцији.

Репортери „Нове“ јуче су обишли поменути објекат на Дедињу, који се очигледно реновира, јер је ограђен таблама, а истакнуто је и адекватно обавештење о грађевинским радовима, подацима о инвеститору (Слободан и Живана Тешић) и извођачима радова који су започети средином јуна ове године.

Америчке санкције и дипломатски пасош

Слободан Тешић је под санкцијама САД-а од 2017. Америчко Министарство финансија означило га је као “једног од највећих трговаца оружјем и муницијом на Балкану“. Власти САД су тада објавиле су у његовом власништву или под његовом контролом фирме – Partizan Tech D.O.O, Technoglobal Systems D.O.O. Beograd, Charso Limited i Grawit Limited.

У образложењу је било наведено да је Тешић директно или индиректно давао мито и финансијску помоћ како би обезбедио уговоре о наоружању са разним земљама.

Упркос томе и чињеници да се годинама налазио под санкцијама Уједињених нација, том трговцу оружјем Министарство спољних послова Србије, на чијем је челу тада био Иван Мркић, доделило дипломатски пасош.

Такође, и његова ћерка Данијела, која је 2012. била кандидат за посланика испред СНС, била је запослена у МСП, а касније пребачена у МУП, односно у Управу за међународно-оперативну полицијску сарадњу. То је јавности открио Мирослав Алексић, потпредседник НС.

Такође, и сам Слободан Тешић у више наврата означен је као финансијер СНС. Медији су писали и да је својевремено финансирао Фондацију Драгице Николић, супруге тадашњег председника Србије Томислава Николића.

Недавно је позната истраживачка новинарка Дилијана Гајтанџева, која је прва открила аферу „Крушик“, објавила да је украјински авион који је пао у Грчкој носио товар фирме иза које стоји Тешић који заправо шверцује оружје за САД иако је формално на њиховој црној листи, а близак је са Вучићем. Више о томе прочитајте у линку испод на Твитер објави.