Прочитај ми чланак

ВУЧИЋЕВ ЧАНАК: Косово је изгубљено, столица у УН се подразумева

0

Идеја о опстанку КиМ у територијалном јединству и целини државе Србије је толико нереална, да је то чисто варање људи, изјавио је председник ЛСВ Ненад Чанак.

Косово је освојено сабљом 1912. а изгубљено НАТО бомбама 1999. године, рекао је Чанак за ФоНет.

Foto: Screenshot/Prva TV

У оквиру серијала Косинус, он је констатовао да је постојала воља великих сила „да се деси и једно и друго“ и предочио да „овог тренутка нити има рата, нити има воље великих сила“. Према његовој оцени, столица за Косово у Уједињеним нацијама (УН) се подразумева, а евентуалне последице би могле да буду само по понос ултрадесничарских кругова у Србији.

„Управо због тог њиховог поноса, Србија је и платила овако крваву цену последњих 30 година“, тврди Чанак.

Разграничење би, према његовом мишљењу, значило да је већ договорено признање независности Косова, само се још разматрају границе у којима ће то бити.

„Сама промена граница због четири општине значила би отварање Пандорине кутије и промене граница у Северној Македонији, Грчкој, Црној Гори, Србији, па до Молдавије. То вам онда значи пакао у најави за следећих 100 година“, казао је Чанак.

Он предвиђа да ће се замрзнути конфликт колико сутра одмрзнути и због тога се споразум мора направити.

„То је услов опстанка и живота на овим просторима“, уверен је Чанак, који је председник Одбора Скупштине Србије за европске интеграције.

Према његовом ставу, компромис је могућ само у координатама да косовска страна схвати неопходност давања гаранција за безбедност националних и грађанских права националних заједница на Косову.

„Такође, један одређени ниво аутономности културно-историјских споменика везаних за српску националну баштину. Све остало, ја мислим да је већ завршено“, рекао је Чанак.

Он референдум види као начин на који се обично доносе одлуке за које нико нема храброст да их сам донесе.

„Такође, референдум обично никад не изгуби онај ко га организује“, напоменуо је Чанак.

Он је указао да међународна конференција и дијалог дају мале гаранције да ће решење бити трајно.

„Једино што даје праву гаранцију да ће бити трајно је суштинско економско и интересно повезивање, дакле царинска унија“, закључио је Чанак.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!