Прочитај ми чланак

Вучић жртва завера и атентатора најмање једном месечно у режимским медијима

0

Судећи према насловним странама прорежимског таблоида Информер током 2021. године, председник државе Александар Вучић имао је најчешће две улоге - или се појављивао као спасилац или као жртва бројних завера. Када је реч о овом другом, Вучић је ове године свашта „преживео“ - спремали су му рушење, инфаркт, атентат, стрељање, а о глави су му радили многи: опозиција, Американци, Беливуков клан, бивши председник ФСС-а Славиша Кокеза, председник Вишег суда Александар Степановић, редитељ Горан Марковић, странци и тајкуни… Драматичних најава убиства и насилног рушења на насловним странама Информера ове године је у просеку било најмање једном месечно.

Данашња насловна, на пример, за главног непријатеља власти у Србији, а самим тим председника Вучића има Џозефа Бајдена, председника САД-а. Само дан раније, непријатељ је био редитељ Горан Марковић. Информер тврди да је Горан Марковић Вучићу запретио стрељањем, међутим то није тачно – Марковић је у интервјуу за Нови магазин рекао:„Уколико заведе отворени терор онда ће то изазвати самоорганизовање људи и подземни отпор. Ја се ипак надам да Александар Вучић има пред очима Чаушескуов крај и да ће се повући без крви“, што је Информер интерпретирао као претњу стрељањем.Оваквих и сличних насловница има готово сваког месеца, а у наставку текста подсећамо на неке од њих, пише Раскрикавање.

У децембру су и новинари против Вучића водили „специјални рат“ након што је КРИК пренео писања италијанског медија Ла Република да је Данило Вучић био менаџер фудбалера Душана Влаховића.У новембру о глави су му радили Американци, а септембар је обележио његов „инфаркт“

У августу је опозиција још једном имала подле намере против Вучића а преко леђа његовог сина Данила.

У мају, јуну и јулу писало се о плановима Беливуковог клана да га убију, као и плановима тајкуна и странаца да отму власт.

У фебруару и марту су, осим клана, негативци били и бивши председник Фудбалског савеза Србије Славиша Кокеза, некадашња секретарка МУП-а Дијана Хркаловић и председник Вишег суда у Београду Александар Степановић.

Иначе, тврдње да је Беливуков клан спремао убиство Вучића нису утемељене – тако нешто се не наводи у оптужници против ове криминалне групе, подигнуте у јулу 2021. године. Беливук и још тридесетак припадника његове групе оптужени су за више тешких убистава, отмице, мучење, силовање, продају дроге и незаконито држање оружја.

Овај прорежимски таблоид је, иначе, нарочито наклоњен Александру Вучићу који се у Информеру појављује искључиво у позитивном контексту, а неретко и у улози жртве. То је случај не само ове, већ и претходних година, како показују годишње анализе Раскрикавања.

И претходних година се о њему писало на сличан начин – као о храбром државнику који брине о свима, стоји раме уз раме са светским државницима, доноси наоружање и инвестиције у Србију, а нашим непријатељима – Албанцима – представља страх и трепет. Истовремено, многи му желе зло, спремају рушење па и убиство.