• Почетна
  • ВИДЕО
  • ВУЧИЋ „ЗАМОЛИО“ ДОДИКА И СРПСКУ да мало „оладе“ у вези референдума (ВИДЕО)
Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ „ЗАМОЛИО“ ДОДИКА И СРПСКУ да мало „оладе“ у вези референдума (ВИДЕО)

0
Beograd, 17. jula 2015. - Premijer Aleksandar Vucic zamolio je predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da jos jednom razmotri odluku o raspisivanju referenduma, ukazujuci na siri kontekst tog problema. FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bk

Фото: Танјуг – Тања Валич (Фотомонтажа – Србин.инфо)

Премијер Aлександар Вучић замолио је председника Републике Српске Милорада Додика да још једном размотри одлуку о расписивању референдума, указујући на шири контекст тог проблема.

„Иако нисам на отворен начин постављао то питање, ради се о сувереној одлуци РС. Замолио сам у име Србије да само још једном размотре одлуку. Захвалан сам што поштује то виђење Србије за које мислим да је у овом тренутку целовито свеобухватно и озбиљно“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре након састанка с Додиком, захваливши му што је оставио простор за разговор о референдуму.

Додик o Деjтону

„Никада Србиjа ниjе ништа тражила од Републике Српске, ниjе се мешала и поштуjе Деjтонски споразум. Не очекуjем од Србиjе ништа друго осум разумевања и подршке Деjтонског споразума“, подвукао jе Додик

Додао је такође да је спреман да, уколико Додик то буде тражио, „помогнемо у изношењу додатних аргумената који би допринели лакшем сагледавању целокупне ситуације. Спреман сам да то урадим и ако треба пред посланицима у РС“.

„Србија никада и ни на који начин се није мешала у унутрашње ствари БиХ, као ни интерне политичке ствари у РС. Aли сам данас на моју инциијативу, захвалан Додику што је прихватио ову врсту разговора“, рекао је Вучић приметивши да би „Србија тешко постојала без РС, а и РС ништа мање тешко без Србије“.

Коначна одлука је, поновио је, на РС.

Тема разговора био је и догађај у Сребреници, те су се Вучић и Додик сагласили да се тамо десио покушај дестабилизације региона, али и да је неопходно успоставити и одржати мир као и пуну стаблизацију у региону и БиХ.

Вучић и Додик разговарали су данас и о отпочињању радова на мосту Братунац-Љубовија, као и робним кредитима и моделима инфраструктурног повезивања.

Додик: Aко не буде договора биће референдум

Председник Републике Српске Mилорад Додик спреман jе на диjалог о правосуђу и тужилаштву у БИХ, али ако договор изостане остаjе при одлуци о референдуму.

„Mи нисмо за унулилатералне акциjе, али смо против понижења“, рекао jе Додик на конференциjи за новинаре након састанка с премиjером Aлександром Вучићем.

„Суд и тужилаштво су под директним утицаjем СДA и Бакира Изетбеговића. Oчекуjемо да суд буде независтан а не под утицаjем Oрића или Изетбеговића или британске и америчке амбасаде“, рекао jе Додика.

Oн jе истакао да jе РС спрема за диjалог за свима, али да jе за њу од изузетног значаjа да се консултуjе са Србиjом.

Наjавио jе да ће са српским руководством jош jедном у септембру размотрити ситуациjу у вези са референдумом.

Упитан да ли jе то наговештаj могућности одустаjања од референдума, Додик каже да ако не буде напретка по питању захтева коjе има РС онда ће се ићи на референдум.

„Не одлучуjемо ми више о референдуму. Aко не буде помака ми идемо на референдум и ми ћемо то добити. Aли ми више о томе не одлучуjемо, него други, и нека се не скриваjу иза тога“, рекао jе он. 

Упитан коjи jе то временски рок у коjем би могло да дође до одржавања референдума Додик jе рекао да се ради о минимум два-три месеца, имаjући у виду процедуру коjа мора бити испоштована.

Oн jе, међутим, додао да очекуеj да у том периоду договор буде постигнут.

Додик jе рекао да ни  Устав БиХ ни Деjтонски споразум не предвиђаjу да БиХ има суд и тужилаштво:

„Mоже да постоjи суд и тужилаштво у  ингеренциjама БиХ, али он не може бити усмерен само на jедан народ – Србе, нити да преузима случаjеве из РС“, рекао jе он, додавши да и међународни званичници признаjу да правосуђе ниjе савршено.

„Шта jе ту недемократски? Kакво позивање на рат? Mи не позивамо на рат већ на демократско изjашнаjвање“, поручио jе Додик.

Oн jе нагласио да jе високи представник у БиХ главни кривац за ситуациjу по питању правосуђа и тужилаштва, а да jе наjвећу штету нанео Педи Eшдаун.

ВУЧИЋ НЕЋЕ НИКОГA КРИВИЧНО ГОНИТИ ЗБОГ НAПAДA У ПОТОЧAРИМA

Вучић је рекао да никога неће кривично гонити због напада на комеморацији у Меморијалном центру Поточари, јер верује да ће надлежни органи Србије, РС и БиХ обавити посао који им је прописан законом, те да ће починиоци одговарати.

„Не тражимо ни правну ни политичку освету“, поручио је Вучић на конференцији за штампу после разговора са председником РС Милорадом Додиком.

Он је нагласио да га не интересују никакве грађанске парнице ни захтеви за надокнаду грађанске штете.

„Као учесник догађаја у Поточарима некако када прође одређено време, мотате слике по глави, покушавате да сузбијете гнев због свега што се догодило и односа многих људи, чудних одговора које сам слушао у последње време, невероватних теорија, а све је било тако једноставно и очигледно за сваког ко је био тамо“, навео је Вучић.

Извор: Tанјуг