Прочитај ми чланак

Вучић: Војска је најбољи систем у Србији

0

(Факти)

  • Својим знањем, образовањем и обученошћу морате да пошаљете поруку свима да Србија није на продају, да она није шака зоби коју може било ко да позоба, јер ту су они који су највреднији и најбољи у нашем друштву и земљи који су у стању да је увек сачувају и одбране.То је ваш задатак и света дужност, рекао на свечаности Александар Вучић

  • ALEKSANDAR VUCIC
  • Начелник Војне академије генерал-мајор Младен Вуруна подсетио на богату историју војног школства, које постоји 163 године откако је 1850. основана Артиљеријска школа

Први потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић је изјавио је данас, на обележавању Дана Војне академије, да у Србији не постоји бољи систем од Војске и најавио да ће држава, иако у тешким економским условима, покушати да уложи више у војно образовање.

Вучић је истакао да кадети и кадеткиње који се школују у њој представљају стуб одбране и промоције земље и њеног народа и обећао да ће сваке године бити видљив напредак „јер држава мора да покаже бригу и другачији однос према својој будућности и младости”.

„Вама сам бескрајно захвалан јер ви спадате у онај део нашег друштва који увек може да каже више од нас осталих шта је оно што су учинили и што су спремни да ураде за своју земљу, за разлику од свих нас који смо, чини ми се, увек се питали шта је то Србија учинила за нас”, казао је Вучић.

Он је додао да су кадети и кадеткиње ВА не само стубови друштва и војног система, већ и да морају свима покажу колико у Србији живи мирољубив и добар народ и колико њени грађани не желе никоме да науде.

„Али исто тако морате својим знањем, образовањем и обученошћу да пошаљете поруку свима да Србија није на продају, да она није шака зоби коју може било ко да позоба, јер ту су они који су највреднији и најбољи у нашем друштву и земљи који су у стању да је увек сачувају и одбране.То је ваш задатак и света дужност”, поручио је министар одбране.

На свечаности обележавања 163. годишњице Војне академије промовисани су магистри војних и војно-техничких наука и уручена признања и захвалница најбољим колективима и појединцима Војне академије.

Начелник Војне академије генерал-мајор Младен Вуруна уручио је Велику плакету те институције Вучићу.

Вуруна је подсетио на богату историју војног школства, које постоји 163 године откако је 1850. основана Артиљеријска школа.

Он је истакао да је пред ВА још много задатака који имају само један циљ – да се оспособе квалитетни људи за одбрану Србије.

Прослави Дана Војне академије у Свечаној сали ВА присуствовали су, поред Вучића, и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници војног врха, свештенства, као и појединци из културног и јавног живота Србије.

Ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник Миодраг Јевтић уручио је признања најуспешнијим припадницима ВА, док је Вуруна уручио дипломе припадницима система одбране који су у претходној години стекли звање магистра, као и захвалнице институцијама које су пружиле посебан допринос наставном процесу на ВА.

На свечаности је указана и почаст генералу Стевану Здравковићу (1835-1900), команданту Крајинске бригаде I класе народне војске у рату са Турском 1876, који је након ослобођења Ниша постављен за команданта тог града, а касније, 1880. постављен на место управитеља Војне академије.