Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: „Важно да ми је чиста савест да сам покушао да спасем Србију“

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да за нас лепог и повољног решења што се тиче Косова и Метохије нема и да то народ треба да зна.

Он је додао да народ треба да зна и да је боље да имамо нешто него да немамо ништа и да ће се он за то борити.

foto: flickr

„Нема за нас повољног трешења и то људи морају да знају, нема за нас повољног и лепог решења, не постоји…Као што није било ни лепог решења ни за Крајину па смо добили најтеже и најгоре. Али је боље да имамо нешто него да немамо ништа и боље је да то нешто уподобимо са будућношћу целе Србије и свих грађана него да немамо ништа“, рекао је Вучић новинарима у Никинцима.

Како је рекао он ће да се бори за то.

„Ако ме питате у шта сам уверен, шта ће Срби да изаберу, ја ћу да се борим да изаберу ово. Да ли ће, не да нисам сигуран, него мислим да ће бити нешто друго. Немам никакав проблем са тим. Важно ми је да ми је чиста савест да сам покушао да спасем Србију, да спасем оно што се спасти може на КиМ, и српски народ и то је моја дужност“, поручио је Вучић.

А после тога, додао је, грађани нека сами виде шта и како „са овим стручњацима који су нас довели дотле да имамо границу на Јарињи и Брњаку, будемо пред банкротством, да немамо војску…“.

„Народ нека гласа како хоће, како жели. Другог септембра су избори у Мајданпеку. Ево прилике, гласајте за ових десеторицу што на те изборе иду – никаквих проблема нема“, рекао је Вучић.

Он је напоменуо и да је јасно да било каквог решења у којем Срби могу било шта да добију без Анмериканаца нема, као ни Европљана, као ни Руса и да је то оно што је веома важно.

Упитао је и када је у Србију пре него у ово време долазио председник Израела, Кине и додао да није никада, а такође и када је у Србији са таквим порукама долазио турски председник или канцеларка Немачке.

„Никада и то се не стиче преко ноћи, већ морате да добијете поштовање људи широм света, да водите независну политику, озбиљне, одговорне и суверене земље и са тим поштовањем можете да добијете такав одговор међународне заједнице“, рекао је Вучић.

„Само интереси Србије“

 

Вучић је рекао да је његова изјава да ће Србија уколико не дође до разграничења са Албанцима морати да брани Врање, оптимистичнија од реалног стања на терену.

Он је новинарима рекао да се насмеје када види на насловној страни владику Амфилохија, али да за разлику од њега, он о косовском питању прича на озбиљан начин.

„Насмејем се када видим да кругови невладиног сектора, атеисти и агностици постају верници када цитиају владику Амфилохија“, казао је Вучић.

Вучић је објаснио да никада неће вређати црквене великодостојнике, као и да ће се увек залагати да црква буде одвојена од државе и да има право да изнесе другачије мишљење.

„Ја увек постајем крив за све, можда некоме смета да се руши свеукупна независност косовске државе. Ја не заступам албанске, него српске интересе“, рекао је Вучић.

 

Председник Вучић изјавио је да заступа једино интересе Србије, за разлику од неких који га критикују.

Он је истакао да је њима циљ само да се дочепају власти због новца којег сада има захваљујући спроведеним реформама како би наставили да краду, а поводом изјава појединих црквених великодостојника рекао да имају право да изнесу своје мишљење.

Вучић је одговарајући на питања новинара после показне вежбе ВС у Никинцима рекао да се и насмеје када види насловне стране појединих медија са сликом владике Амфилохија, или да у Дјиласовим и Шолаковим медијима цитирају поједине црквене великодостојнике, а такође и оне из невладиног сектора који од агностика, атеиста… постају највећи верници.

Како је рекао, својевремено се нису сетили да дају сличне коментаре када су неки други постављали границе на Јарињу и Брњаку, косовске личне карте, давали легитимизацију самопроглашеној независности пред МСП, док пребацују разне ствари њему који се бори да нешто уради.

Додао је и да се ради о онима који су ћутке или готово ћутке подржавали ту независност, а изгледа да им и смета што се сада дешавају ствари супротне томе.

„Не заступам албанске интересе – заступам српске интересе и интересе Србије“, поручио је Вучић.

Навео је и да када је причао о Врању говорио је оптимистично, а да о Врању причају они који појма немају о стварној ситуацији, већ само размишљају да се дочепају власти, јер виде да има новца које је управо он обезбедио спроведеним реформама.

Да вређам црквене великодостојнике нећу никада, навео је председник Србије и додао да се залаже за одвојеност цркве и државе, али да му неће сметати да црква изнесе своје мишљење нити забрањивати људима да мисле како мисле.

На крају је поручио да ће изаћи пред грађане са идејом за коју сматра да је најбоља за нашу будућност.

„Тражимо механизам за заштиту цркава на КиМ“

Председник Србије Александар Вучић је изјавио, поводом пљачке цркве у селу Бабин Мост у општини Обилић, да се тражи механизам за заштиту српских цркава и манастира на Косову и Метохији, посебно оних јужно од Ибра, где Срби нису већина или живе у енклавама, и да ће та тема што пре бити покренута.

„Како то да прокоментаришем онима који ни не знају где је Бабин Мост ? То је чисто српско село и то није ни први ни последњи пут, и трудимо се да нађемо посебан механизам за заштиту српских цркава и манастрима на КиМ, пре свега јужно од Ибра, где Срби не представљају већину, или где живе само у енклавама… Али то ће бити једна од првих тема коју ћемо да покренемо у Бриселу“, рекао је Вучић у Никинцима одговарајући на питања новинара.

На констатацију новинарке да је та црква пљачкана 15 пута у претходне четири године, Вучић је рекао да није знао за тај податак и захвалио јој на тој информацији.

Црква Покров пресвете Богородице и парохијски дом опљачкани су у суботу у селу Бабин Мост у општини Обилић.

Вучић је рекао да косовски Албанци то раде из чистог беса и гнева, јер они то већ одавно рачунају као своје и то им смета.

„То је за њих као чир на желуцу и зато нападају српске цркве и манаситре. А највише им смета север покрајине… Ја сам поносан на то што ме називају сотоном и ђаволом и никакав проблем са тим немам, јер то онда значи да нешто добро радим за српски народ“, рекао је Вучић.