Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ У ПОНЕДЕЉАК У БЕОГРАДУ састаје са првим руским обавештајцем

0

Председник Републике Србије Александар Вучић састаће се сутра са директором Спољне обавештајне службе (СВР) Руске Федерације Сергејем Наришкином.

Како је најавила председникова Служба за сарадњу с медијима, након састанка у згради Генералног секретаријата председника Републике, биће прослеђено саопштење.

 

Ко је шеф руске Спољне обавештајне службе

Наришкина бије глас да је један од најбољих руских политичара, са огромним искуством у дипломатији и политици.

Људи из његовог окружења га још описују као човека бритког ума, способног да се носи са најтежим задацима и да их у цугу решава. За њега говоре да је сурови професионалац и човек од ауторитета.

За њега кажу и да је „Путинов човек од поверења“.

Са руским председником другује још од петербушких дана, када су заједно радили у градској управи Санкт Петербурга, док је градоначелник био Анатолиј Собчак.

Кружиле су чак и гласине да је Наришкин пре тога службовао заједно са Путином у КГБ, али је на новинарска питања о томе одговарао одсечно:

„Нека причају шта год хоц́е. Ви сте питали, ја сам одговорио: са Владимиром Владимировичем се познајем више од 20 година.“

Наришкин се на челу шестог сазива Думе налазио од њеног формирања 2011. године, а раније је, између осталог, био руководилац администрације председника (2008-2011) и потпредседник Владе (2004-2008)… Рођен је у Лењинграду 1954. године.

Прво је стекао диплому радио-инжењера, а касније завршио и менаџерски факултет и докторирао на теми из области економије. Аутор је скоро 50 научних радова и добитник је бројних признања и ордена. САД и ЕУ ставиле су га, заједно са другим руским званичницима, на санкциони списак због присаједињења Крима и кризе у Украјини. Наришкин говори енглески и француски језик.

Ожењен је и има двоје деце — сина и ц́ерку. У детињству се бавио пливањем, а кажу да и данас воли тај спорт, што му омогуц́ава да остане у физичкој форми. Осим тога, игра тенис и скија. Свира гитару. Воли књижевност, позориште, музику и уметност уопште, а нарочито песме Висоцког, Окуџаве и Визбора.

Савремена Спољна обавештајна служба РФ настала је после распада Совјетског Савеза, 1991. године, и прогласила је себе званичном наследницом Прве главне управе КГБ и Централне обавештајне службе СССР-а.