Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ У МИНСКУ: Економија нам је најбоља у историји, све нам је супер, само је …

0

Председник Александар Вучић изјавио је да је изванредна вест што је Србија скинута са листе земаља са "системским мањкавостима" у борби против тероризма и прања новца Међудржавног тела за борбу против прања новца (ФАТФ).

Вучић је новинарима у Минску рекао да је срећан због тога, као и због тога што је Србија емитовала на међународном финансијском тржишту обвезнице у еврима са роком доспећа од 10 година по купонској стопи од 1,5 одсто, односно стопи приноса од 1,6 одсто.

Он је казао да Србија више нема никакво оптерећење што се тиче економије, али да „због Косова не може да се радује“.

„Дајући нам овако ниску каматну стопу од 1,61 одсто, а да су притом узели све ризике и око Косова … Да нема тог проблема била би још нижа камата, неко би рекао џабе новац на међународном тржишту“, рекао је Вучић.

Он је казао да то знаћи 380 милиона евра директне уштеде за грађане на само једну милијарду задужења.

Вучић је казао да је Србија у најбољој економској ситуацији у својој историји и да ће до краја године просечне плате бити преко 500 евра.

„Све нам је супер, само нам је Косово проблем“, рекао је Вучић. 

„Политички односи са Белорусијом одлични, потребно повећати трговинску размену“

Вучић је у Минску разговарао са председником Белорусије Александром Лукашенком о политичкој, економској и војној сарадњи две земље и оценио да је неопходно да се повећа трговинска размена. 

„Прошле године имали смо рекордну трговинску размену, али она мора да буде и много већа од 143 милиона долара. Мора да буде много већа“, рекао је Вучић новинарима у Минску и оценио да односи на економском нивоу морају да буду бољи јер су политички односи Србије и Белорусије већ на највишем нивоу. 

Вучић је рекао да је са Лукашенком већ договорио његову скору посету Београду. 

„Захвалио сам му на (донацији) четири Мига-29 и на томе што су ремонтне цене које смо добили веома повољне. Тиме је Белорусија значајно помогла одбрамбене могућности Србије и ми смо на томе веома захвални“, рекао је Вучић.

Он је додао да је Лукашенку детаљније објаснио позицију Србије по питању Косова и Метохије и да му је белоруски председник говорио о збивањима у Молдавији и Грузији. 

Вучић је рекао да је са замеником премијера Белорусије разговарао о могућностима формирања заједничких предузећа и заједничкој монтажи аутобуса. 

Он је навео да ће се у Минску састати и са руским премијером Дмитријем Медведевим како би разговарали о унапређењу политичке, економске и војне сарадње.

Вучић је изразио наду да ће на јесен бити постигнут споразум који би омогућио извоз цигарета, козијег и овчијег сира, воћних ракија, вињака и крављег тврдог и полутврдог сира.

„Надам се да неће бити покушаја узурпације српске имовине у Црној Гори“

Вучић је изјавио да се нада да неће бити покушаја узурпације српске имовине у Црној Гори. 

„Ми ћемо да се се понашамо одговорно, а они нека раде свој посао. Што се тиче Црнограца који вређају Србе, немам речи, то је застрашујуће“, рекао је Вучић новинарима у Минску. 

Он је казао и да „није срећан“ што неки српски званичници користе речник који „не смеју да користе“ када говоре о Црној Гори.