• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • ВУЧИЋ У БРИСЕЛУ: Хвала Немочкој; ускладићемо своју политику са ЕУ у односу на Русију
Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ У БРИСЕЛУ: Хвала Немочкој; ускладићемо своју политику са ЕУ у односу на Русију

0

vucic u briselu

Премијер србије Aлександар Вучић изјавио је вечерас у Бриселу, после отварања првих преговарачких поглавља са ЕУ, да је поносан као премијер и да је ово један од оних дана када као земља и као народ пишемо историју.

„Честитам свим грађанима на овом великом успеху. Ово је велики и важан дан,  један од оних када исписујемо странице историје. Више не морамо да сањамо снове о ЕУ „, поручио је Вучић после друге Међувладине конференције у Бриселу, на којој је отворио прва преговарачка поглавља са ЕУ, 32 и 35. 

Он је додао да је сада потребно да напорно радимо и да ће Србија, ако будемо тако поступали и будемо посевећени, постати део европске породице.

РУСИЈА

На питање новинара, да ли ће Србија нешто мењати у својој спољној политици према Русији, пошто је Брисел увео санкције Москви, а Београд није, премијер Србије је одговорио да је његовој Влади стално да Србија и даље има традиционално добре односе са Русијом, али да  је и обавеза Србије, у наредним годинама, да што више усклади своју спољну политику са спољном политиком ЕУ.

То је, према Вучићу, важно из више разлога, али пре свега због типа друшта којем Србија жели да припада.

„Задовољни смо што и Европа жели да види Србију  у свом демократском окружењу“, рекао је он.

То је важно и због економије, додао је пемијер, рекапитулиравши шта је Србија учинила у протеклих неколико година, од изласка земље из рецесије, смањења буџетског дефицита, побољшања позиције на „дуинг бизнис“ листи, до смањења незапослености.

„Отварање поглавља 32 и 35 – предстоји  нам много посла посебно за поглавље 35. Оно није нимало лако, али ни до сада није било лако. Ми нисмо навикли да идемо напред кад нам је лако“, нашалио се Вучић.

Такође, додао је, да се све то чини због Србије.

„Не мењамо се и не не доносимо одлуке зато што то неко тражи, већ зато што ми то желимо“, истакао је он.

Вучић је поновио да је циљ Србије да све заврши до 2019. године, а да је онда на ЕУ да одлучи да ли такву Србију жели у свом чланству.

„Ово је добра вест и за читав регион, за све земље Западног Балкана, да сви знају да у Србији имају стабилног партнера и на чију руку могу да рачунају. То је важан дан и за Републику Српску“, поручио је Вучић.

Он је рекао да ће Србија наставити преговоре са Aлбанцима са Косва и са свима у региону.

„Србија јесте и биће стуб стабилности „, поручио је Вучић.

Он се захвалио свим грађанима Србије, свим владама, цивилном сектору.

„Посебно бих се захвалио једном европском лидеру који нам је много помогао и без којег не бисмо овде стигли – немачкој канцерларки Aнгели Меркел. Одржала је своју реч“, нагласио је Вучић.

Он је додао да је Немачка испунила своје обећање оног часа када је Србија испунила своје обавезе. 

Грађанима Србије Вучић је поручио да имају разлога да буду поносни на себе и на своју земљу.

„Сутра ћемо мало да славимо онда ћемо да наставимо још жешће“, закључио је Вучић.

Извор: Танјуг