Прочитај ми чланак

Вучић: Тражимо (од Тачија) гаранције за документа, држављанство, дипломе

0

vucic_620x110(Танјуг)
Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изајвио је у суботу да најпре треба покушати да се за Србе на Косову и Метохији добију још неке гаранције око кључних питања, као што су лична документа и држављанства, печата на дипломама.

Он је рекао да не верује да ће данас, у суботу, заседати Влада Србије.

„За нас су кључна питања питања личних докумената и држављанства, печата на унуиверзитетским дипломама… Желимо те ствари да решимо, а онда није проблем да се одржи седница владе“, рекао је Вучић у Алтини на предизборном скупу своје странке.

Према његовим речима, кључне примедбе на имплементациони план тичу се непостојања обавезе за измену закона код приштинске стране, техничких детаља око помињања члана 9, а не само чланова 4 и 6, везано за надлежности заједнице српских општина.

Вицепремијер је рекао да се кључне примедбе тичу и статусног дела који би гарантиовао останак и опстанак српских докумената, држављанства…

„Тражимо те гаранције, чак и у усменој форми и чекамо какав ће одоговор да буде“, рекао је Вучић.

Он је додао да „наравно, ако неко мисли да је и без тога све лако и могуће, увек може да има већину – мада то до душе није лако“.

Одговарајући на питања везана за такозване паралелне институције, вицепремијер је рекао да сматра да није проблем у њима, већ да треба видети „шта је то што још можемо да изменимо у имплементационом плану – можемо ли или не“.

„Страшно важно питање и на чему инсистирамо то је да Срби имају право да на локалне изборе на Косову и Метохији изађу са својим документима, имају и задрже своје држављанство…“, казао је Вучић.

Вицепремијер је најавио да ће данас имати више састанака са страним земљама и земљама чланицама ЕУ.

ИСТРАГА О ГАЛЕНИЦИ ИДЕ СВОЈИМ ТОКОМ
Председник Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је да истрага о пословању у „Галеници“ иде својим током, да држава ради озбиљно на свему што се тиче 24 спорне приватизације, али и на другим предметима и истакао да постоји апсолутна политичка воља за нултом толеранцијом према корупцији и криминалу.

„Могу неки да маштају, могу неки да желе, неки да нешто по медијима измишљају – али проблема нема, све ће бити истражено, све ће бити завршено“, рекао је Вучић.

Вучић је казао да су неки својевремено, кад је отпочет случај „Агробанке“ рекли да никад неће моћи да се „крене на (Мирослава) Мишковића“, а и када је почео тај случај да се ради, онда су рекли да због проблема у коалицији неће бити решавања „Галенике“.

„Сад је на ред дошла ‘Галеника’ – и не знам шта је више било коме проблем и мислим да су људи у Србији коначно уверени да заштићених нема и да се у Србији не исплати красти, да се у Србији, злочин, криминал и корупција не исплате ни на кој начин“, поручио је Вучић.

Он је навео да ће се борба против криминала и корупције наставити и да постоји аполутна политичка воља за нултом толеранцијом према криминалу и корупцији и да ту вољу нико не може да сруши.