Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ, ТАЧИ И ХАРАДИНАЈ НА ВАСКРС РЕШАВАЈУ ПИТАЊЕ КиМ! Ангела захтева признање…

0

На први дан православног Васкрса у Берлину ће се решавати судбина Косова и Метохије.

Главну реч водиће Ангела Меркел која је спремила низ услова које Србија и Албанци морају што пре да испуне.


29. априла у Берлину на окупљању западнобалканских лидера Ангела Меркел имаће Важне поруке за председника Србије Александра Вучића, али и за Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја.

– Очекује се да Меркелова јасно стави до знања шта је то што Приштина мора да уради, али исто тако и Београд како би се дијалог што пре наставио, али и решило питање Косова – открива извор из Владе Србије.

Према његовим речима очекује се да канцеларка Немачке затражи од Рамуша Харадинаја моментално укидање такси, док ће пред Вучића и Брнабићеву изаћи са захтевом за добру вољу Београда за постизање компромиса, али и да забораве на разграничење.

– Биће то заиста тешки разговори. Очекује се да овај скуп покрене читаву ствар са мртве тачке – каже наш извор из Владе Србије.

Како он тврди, пред Србију биће и јасно изнет став да Влада Србије мора да усклади своју спољну политику са ЕУ и то што пре.

Да је то тако индиректно је потврдио и представник Немачке у Комитету за проширење ЕУ Аксел Киле који је изјавио да је Србија прошле године ускладила са само 28 од 54 спољнополитичке декларације Европске уније.

– Ми у ЕУ то сматрамо несретним резултатом и надамо се да ће Србија убудуће имати већи проценат усклађености с декларацијама ЕУ – рекао је Киле на конференцији “Заједничка спољна и безбедносна политика и европски избори 2019” у Београду.

Подсетивши да земље кандидати треба прогресивно да усклађују своју спољну и безбедносну политику с политиком ЕУ, он је додао да је стопа усклађености пала у односу на 2016. годину, када је износила скоро 67 одсто.

Према његовим речима, Србија треба да направи анализу својих безбедносних политика што пре, а која треба да буде усклађена са основним принципима спољне, безбедносне и одбрамбене политике ЕУ.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!