Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Србија нема намеру да купи С-400; И да нам ЕУ тражи Косово, идемо у ЕУ

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Београду да Србија нема намеру да набавља руски ракетни систем С-400 јер нема новац за то, али да ће наставити да се наоружава опремом због које јој не прете америчке санкције.

„Имамо авијацију која је много јача него што је била раније, појачаваћемо се и у противваздушној одбрани, и са панциром, и другим стварима које нису на листи за (америчке) санкције. Ја сам одговоран човек, прегледам 100 пута те папире, погледам шта је на листи за санкције, како да се провучемо као ‘куче кроз тарабу’, водим рачуна да Србија буде све јача“, рекао је Вучић на РТС у емисији Упитник.

Izvor: Predsednistvo Srbije

Он је казао да Србија није глупа, да никог неће да напада, али да неће дозволити „да буде бамби за клање“.

„Набављамо само дефанзивно оружје, заборавите на то да будемо као мој деда и сви други кад их усташе само поведу из куће па их убију једним метком или маљем у главу“, навео је Вучић.

Он је рекао да је Србија мала земља окружена чланицама НАТО, да се наоружава „зато што је слободна и хоће да остане слободна“, и да јој не пада на памет да неког напада.

„Ми своје небо и своју земљу ником нећемо да дамо. Ми ћемо да градимо пријатељства и добре односе, али нећемо да будемо бамби да нас сви прогутају кад им падне на памет. Нећу да дозволим себи ону врсту неодговорности коју смо себи дозволили деведесетих, да будемо толико слаби да не можемо ни да покушамо да се бранимо“, казао је председник Србије.

Упитан зашто је јуче на конференцији за новинаре са специјалним изаслаником америчког државног секретара за Западни Балкан Метјуом Палмером прећутао његову недавну поруку да Србија неће ући у ЕУ док не призна независност Косова, Вучић је рекао да није говорио о томе зато што је „хиљаду пута раније“ то рекао, али је додао да је пред Палмером казао да су „и Американци, и Немци и Енглези погазили све принципе владавине права формирањем војске Косова“.

„Американци нису никад мењали позицију и политику, увек су тражили од Србије да призна Косово, односно они траже обострано признање, али то је еуфемизам за српско признање Косова“, казао је Вучић.

Он је рекао да „не би одбацио могућност“ да ће САД утицати на ЕУ да појача притисак на Србију и да је могуће да ће ЕУ заузети став да је признање Косова услов за европске интеграције Србије.

Казао је и да са Американцима може отворено да се разговара, да Србија са САД зна на чему је па може да каже шта неће, а да он „више не зна шта је чија политика у Европи“.

Вучић је за Палмера рекао да је „интелигентан човек, професионалац који добро ради свој посао“, док је за специјалног изасланика америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричарда Гренела казао да има „чудесну енергију“ и „идеје за подизање економије целог Балкана“.

Председник Србије је поновио да је за наставак дијалог Београда и Приштине услов да Косово укине таксе на увоз робе из Србије и додао да је прекид кампање Београда за повлачење признања независности Косова могућ једино ако Приштина обустави кампању за добијање нових признања.