Прочитај ми чланак

Вучић: Србија неће гласати за избацивање Русије из Савета безбедности УН

0

"Србија за тако нешто, за ограничавање права вета или искључење Русији из Савета безбедности УН неће гласати. Ту немамо никакву дилему. За то им треба двотрећинска већина. Они могу и да се позову на то да Русија није правни наследник СССР. Али постоји члан мислим акта 108, на који видим да се спремају да се позову. То би било рушење међународног правног поретка. За једну од тих одлука им је потребно да Кина буде уздржана. Бог зна шта све могу да ураде. То није ни далеко, ни немогуће. За нас би то била катастрофа због КиМ наравно", рекао је председник и казао да је готово сигуран да ће Запад покушати да искључи Русију из Савета безбедности УН.

„Разговарали смо са шефицом ММФ-а Кристалином Георгиевом, она је рекла да ће ова зима ће бити много тешка, а следећа много тежа. Многе земље ће, рекла је, нестати са радара финансијске стабилности“, рекао је Вучић у свом јављању из Њујорка за телевизију Пинк.

FOTO: Printscreen

„Пред нама је тежак период, мени кажу „Сваки пут кад поменеш Косово даље си од Европске уније. Али можемо ли да искочимо из сопствене коже? Да заборавим Косово и наш народ? Да се правим да нису убијана деца? Немамо ми много избора. А што се тиче оружја и опреме, мали смо ми, а то су прејаке силе. За нијансу смо мање мали од онога што они мисле“, каже Вучић.

Како наводи председник, важно је да имамо америчку подршку за наставак економских реформи и економског напретка Србије.

„Свет више неће бити исти, сада то осећају сви. Биће много тешко. Неки европски лидери који су тражили сусрет са Лавровим, сада су морали да повуку своје захтеве. За нас је важно да разговарамо са Американцима о свему“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, са Лавровом је имао добар разговор и захвалио се на подршци теритоијалном интегритету Србије.

„Причали смо и о енергетском аранжману. Имао сам и разговоре које нисте могли да видите. И са Хохштајном, Џимом о Брајеном. И са Ескобаром. То су нормални уобичајени разговори. Али све што сам рекао да је била тема разговора са Саливеном, била је и тема са Викторијом Нуланд. Нама је важна америчка подршка ради економског напретка земље. Са друге стране ужасно се компликује ситуација, свет више неће бити исти“, рекао је председник.

Иначе, председник Србије Александар Вучић налази се у Њујорку, где је учествовао на 77. заседању Генералне скупштине УН.