Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Споразум са Албанцима је у интересу Србије

0

За правно-обавезујући споразум с Косовом мора постојати већинска воља србијанског друштва, поручио је председник Србије.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је у интересу Србије да постигне правно обавезујући споразум са Албанцима и да за његово постизање мора постојати широка сагласност и већинска воља српског друштва.

foto: printscreen

„У интересу Србије је да постигнемо споразум с Албанцима, без обзира на то да ли ћемо постати чланица Европске уније или не. Али, када би се то догодило, уверен сам да би врата Уније била не одшкринута, већ широм отворена“, казао је он.

Вучић је за Вечерње новости од среде рекао да ће са својим предлогом за решење косовског питања изаћи када буде оценио да је то добро за Србију и када буде могуће добити одређени резултат.

Унија мисли само на Косово

„И да упетостручимо бруто домаћи производ и будемо шампиони реформи, ЕУ ће нас на крају условити решавањем питања Косова. Нема сумње да је то кључна ствар и кад год нам кажу нешто друго, у ствари мисле на Косово. Зато желимо да постигнемо неку врсту компромисног решења“, казао је Вучић.

Он је рекао да нити је реално, нити је могуће да Србија све да, а да не добије ништа, као и да Албанци то морају разумети, јер ни они неће имати будућност ако не буде договора.

Упитан о прихватљивости досадашњих предлога за решење косовског чвора, Вучић је казао да је од „појединих великих играча на светској позорници“ добијао нешто што личи на начела, принципе, што представља „нон-папер“.

„И да је била питана да ли тако нешто прихвата или не, Србија би тешко на те предлоге могла да пружи позитиван одговор“, рекао је он и додао да велике западне силе полазе од тога да је територијално питање Косова ријешено тако што су добили независност.

Ништа од чланства у НАТО-у

Он је казао да они од тога неће одустати, али да Београд покушава видети шта може добити и за Србе на Косову, и за Србију, преноси агенција Бета.

„То није питање само Срба на Косову… Они су најважнији, њихова безбедност, сигурност, живот, економски напредак, перспектива, будућност. Али, то није једино питање за њих, то је питање и за све остале који живе у Србији“, казао је Вучић.

Још једном је поновио да Србија нема никакве аспирације када је ријеч о чланству у НАТО-у.