Прочитај ми чланак

Вучић против Русије: Хоће ли Београд стати на страну оних који су га бомбардовали?

0

Хоће ли српске власти увести санкције Москви, као што Запад од њих захтева?

Министар привреде у Влади Србије Раде Баста затражио је 13. марта да Влада хитно изрази свој став у вези са придруживањем санкцијама Русији. Србија, према речима министра, због свог положаја „плаћа велику цену“, а притисак Запада се из дана у дан само повећава. Док министри ћуте, лавовски део овог притиска доживљава лично председник Александар Вучић, сматра Баста.

Српска јавност се показала мање саосећајном са Вучићем – српски експерти, са којима је РЕКС разговарао, сматрају да иза поруке министра привреде стоји председник Вучић. По њиховом мишљењу, ово је својеврсна „провера јавног мњења“ пре увођења било које од рестриктивних мера против Русије.

Према речима српског политичара, лидера покрета Ослобођење Млађана Ђорђевића, у Влади Србије нема ниједног министра који би могао да позове на санкције Русији ако његова изјава није претходно договорена са Вучићем.

„То треба посматрати на следећи начин. О санкцијама Вучић не сме лично да се изјасни, па се уместо њега изјашњавају, или представници неке либералне ‘проевропске’ опозиционе странке, која се такође залаже за увођење санкција Русији, или неко од министара“, сматра Ђорђевић.

Истовремено, Ђорђевић напомиње да Раде Баста у влади представља коалицију Социјалистичке партије Србије – Јединствена Србија, која је, пак, део коалиције са Српском напредном странком Александра Вучића.

„Лидери ове две странке, Ивица Дачић и Драган Марковић Палма, сматрају се великим русофилима. Зато је ово значајна изјава. Стално понављам да је власт у Србији власт не русофила, већ русофоба. Она само пред изборе користи русофилску реторику, јер бирачи гласају за оне који су за сарадњу са Русијом“, рекао је Ђорђевић.

Председник Осло9бођења сматра да се упоредо са спровођењем француско-немачког плана за Косово, који заправо значи признање албанског сепаратистичког ентитета и омогућава да се Косово придружи свим међународним организацијама, укључујући и НАТО, Србија удаљава од Русије.

„Прави председник Србије, амерички амбасадор Кристофер Хил, игра велику улогу у томе . У Београд се вратио као конобар који, пре затварања кафане, долази да наплати рачун. Српске власти више не могу да измичу – сада су обавезне да плате рачуне. Један од њих односи се на сарадњу са Русијом, односно усклађивања спољне политике са политиком ЕУ. Очекујем да ће Влада Србије и председник Вучић ускоро урадити оно што су обећали, односно увести санкције Русији у неком облику“, рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је подсетио да је недавно у Генералној скупштини УН српска делегација још једном подржала антируску декларацију, као и да највише руководство владајуће Српске напредне странке редовно износи оптужбе на рачун Русије.

„Упоредо са издајом Косова, спрема се још један подли чин – прекид односа са Русијом. Питање придруживања антируским санкцијама није само питање економије. Ово је пре свега морално питање. Хоће ли Србија стати на страну оних који су је бомбардовали и окупирали део њене територије и да ли ће окренути леђа братској Русији? Србија никада није дозволила такву срамоту“, закључио је је Млађан Ђорђевић.

И Дејан Мировић, професор међународног права на Универзитету у Косовској Митровици, сматра да Вучић стоји иза најаве министра привреде да Србија треба да уведе санкције Русији.

„Ко зна како је устројен систем власти у Србији, зна да председник има потпуну контролу над свим изјавама министара. Можемо рећи да је истовремено и председник, и премијер, па чак и патријарх. Тако да ову изјаву Радета Баште доживљавам као припрему јавног мњења за увођење санкција“, рекао је Мировић.

Према речима српског правника, Баста је наследио улогу коју је у претходној влади имала бивша министарка енергетике Зорана Михајловић.

„Михаиловић је у прошлости увек критиковао Русију. Сада то ради Баста. Зашто сада? Подсетимо, недавно је амбасадор САД у Србији Кристофер Хил захтевао да Београд координира своју политику са линијом ЕУ, укључујући и санкције. Можете рећи: Хил је дао задатак Вучићу, а Вучић – Басти“, резимирао је Дејан Мировић.