Прочитај ми чланак

Вучић продужио „тајну службу“ Вулину

0

Александар Вучић је свестан да је Александар Вулин овог тренутка кључна рука његове власти преко кога може да прати и добија информације, шта ради опозиција, шта раде новинари. Зато се и сложио са формирањем Деветог одељења. Осим тога, агенција је последњих година улагала у најсавременије, моћне софтвере за контролу модерних комуникација, па треба очекивати да се они употребе са циљем стварања дигиталне аутократије. Друштвене мреже, као место активизма, биће још строже контролисане док траје изборна кампања. Вучић због сукоба унутар странке, пре свега са првим човеком српске полиције Братиславом Гашићем, никако не жели тако лако да се одрекне верног чауша Вулина и дозволиће му да из сенке завршава започети посао.

Грађанска опозиција је својевремено постављење Александра Вулина на чело БИА оштро критиковала, тврдећи да ће та агенција бити злоупотребљена на све могуће начине, да ће бити нека врста КГБ-а. Ова тајна служба, никада суштински реформисана, представља неупитан центар политичке и економске моћи, без икакве цивилне контроле, не само у земљи него и у региону.

Последњом систематизацијом, коју је у Безбедносно-информативној агенцији спроводио бивши директор Александар Вулин, летос је формирана нова – Девета управа за хапшење. Вулин јесте поднео оставку, али по свему судећи, свој посао у служби није завршио. На сајту БИА он се и даље званично, са све биографијом, води као њен први човек. Нема сумње да му је Александар Вучић, имајући у виду последња дешавања, на неки начин незванично продужио мандат, барем до њему веома важних избора 17. децембра.

Наиме, како наводе упућени у рад српске тајне службе, БИА је последњих година значајно увећала свој буџет и унапредила ресурсе, тако да је Вулин имао и средстава и алата да се у пракси позабави спровођењем механизама да се у наредном периоду очувају позиције режима, кроз деловање једног (њега) доказаног послушника. Вулин је и сада ту да покрива све нестабилнију власт. То може бити лоша вест за опозиционе сегменте друштва, јер је реч о човеку који не преза од прекомерне примене силе и других изразито прљавих метода обрачуна.

Вучић је свестан да је Вулин овог тренутка кључна рука његове власти преко кога може да прати и добија информације, шта ради опозиција, шта раде новинари. Преко те агенције може то све да сазна. Зато се и сложио са формирањем Деветог одељења. Осим тога, агенција је последњих година улагала у најсавременије, моћне софтвере за контролу модерних комуникација, па треба очекивати да се они употребе са циљем стварања дигиталне аутократије. Друштвене мреже, као место активизма, биће још строже контролисане док траје изборна кампања.

– Вулин никада није био руски агент, а да ли је увек волео Русију више од САД-а, Енглеза, нема сумње и он се тиме поноси. Да је радио за неког другог, то су лажи – рећи ће Вучић после Вулинове оставке, са уверењем да “ово није крај живота, нити крај њихових заједничких успеха”.

И, по свему судећи су наставили „строго поверљиво дружење“. Јер БИА је и у претходном периоду показала амбиције да не само прати шта се дешава у народу, већ да жели и да утиче на политичке процесе код земаља у окружењу. Пре свега Хрватске и Црне Горе. За Вулина, свака хрватска власт, било ко да је чини, јесте „усташка“. Они који познају његов „рад“, тврде да ће он из сенке са још више ентузијазма и енергије бацити на могуће “тачке побуне” у друштву. За то има све могуће механизме и алатке: за разлику од обавештајних агенција у демократским земљама, БИА има многа овлашћења јавне полиције.

У овом тренутку, како наводе наши извори, Вучић због сукоба унутар странке, пре свега са првим човеком српске полиције Братиславом Гашићем, никако не жели тако лако да се одрекне верног чауша Вулина и дозволиће му да из сенке завршава започети посао.