Прочитај ми чланак

Вучић признао да је погрешио крајње термине избора: Вечерас ћемо обавестити…

0

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је направио "техничку грешку" да избори могу да буду само 28. априла и 5. маја, те додао да они могу да се одрже и 2. јуна, али да ће о томе вечерас обавестити јавност након састанка СНС.

„Јуче сам направио једну грешку, која је техничка, али не и формална. Избори морају да буду расписани у року од месец дана од тренутка последњег дана када је могла да се конституише Скупштине града. То је био 3. март, дакле други ли трећи април је последњи датум да се распишу избори. Потпуно је нормално да председник Скупштине, ако буде изабран у понедељак, онда у уторак или среду распише изборе“, рекао је Вучић.

Рекао је да су у том случају датуми 28. април, 5.мај и како тврди „натегнуто“ 12.мај.

„Постоји такође законска могућност, за коју ја нисам знао и погрешио сам, а то је да се одуговлачи. Не знам шта је смисао у томе, да се одуговлачи и избори распишу за 26. мај или 2. јун. И то постоји као могућност, али 9. јун не постоји јер морају да се одрже у року од два месеца од тренутка када се распишу“, рекао је Вучић.

Осим тога, поручио је да ће вечерас бити одржан састанак са коалиционим партнерима око шта ће бити са изборима и Владом.

„Вечерас ћемо обавестити јавност о Скупштини, Влади, али и о датуму локалних избора. Саслушали смо све, доћи ће Дејан Ђурђевић и сви остали који се најбоље разумеју у легислативу и да видимо како и шта око свих избора. Да ту причу завршимо, да народ више не замарамо глупостима, него да можемо да се посветимо послу“, поручио је Вучић.

Подсетимо, као што је Нова раније писала, законски нису тачна Вучићеве најаве да избори могу да буду само 28. априла или 5. маја.

Чињенице су ипак другачије. Избори могу да се распишу све до 3. априла, што значи да могу да се одрже до 2. јуна. Од трећег марта, односно тренутка када се СНС и СПС нису појавили на конститутивној седници Скупштине града Београда тече законски рок да се распишу избори.

Да би се то десило најпре мора да се изабере председница Народне скупштине, што ће извесно бити Ана Брнабић. Она има рок да то учини до 3. априла, што значи да не мора да распише изборе 13. марта како напредњаци упорно понављају.

На тај начин она може да изборни циклус у Београд помери за мај или сам почетак јуна.