Прочитај ми чланак

Вучић признао Црногорску православну цркву! (ВИДЕО)

0

У интервјуу за београдску О2, председник Србије јавно је признао Црногорску православну цркву и тиме шокирао свештенство и вернике у Црној гори, Србији, региону и целокупном расејању

– Црногорска аутокефална црква и де факто и де јуре постоји и пре успостављања независности 2006. год, али не можете после сто година да кажете, сад ми имамо друга правила.

Ову изјаву Вучића можете погледати у видеу од 11:30 минута.

Овом шокантном изјавом однедавно контроверзни носилац ордена Светог Саве, највишег одликовања СПЦ, који му је доделио Синод упркос противљења велике већине владика, свештенства и монаштва изненадио је целокупну домаћу јавност.

Већ су се појавили први коментари да је овим потезом Александар Вучић заправо зарио нож у леђа позицији СПЦ у Црној Гори.

Очекује се да се у уторак огласи и Српска православна црква.

Недуго после интервјуа, из кабинета председника оштро су осудили „малициозне интерпретације и наводе да председник апсолутно стоји чврсто уз своју Српску православну цркву свуда где она живи и делује, па тако и у Црној Гори“.

– Нема ни говора о било каквом „посредном“ признавању аутокефалности ЦПЦ од стране председника како су то неки медији злонамерно покушали да истакну. То наравно није његов став. Напротив, ноторна је чињеница да је једина канонски призната и аутокефална Српска православна црква у Црној Гори – нагласили су у кабинету предсједника Србије.