Прочитај ми чланак

Вучић: Привођењем страначких функционера не ударамо на странке него на њихове криминалце

0

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да се привођењем функционера појединих странака у досадашњој борби против корупције не удара ни на једну странку, већ на криминалце и да ће у случају „Азотара“ на ред доћи и део везан за жито.

Гостујући у емисији „Утисак недеље“ на Телевизији Б92, Вучић је на питање „да ли су следећи Пецони, Дракулић, Милија Бабовић“, рекао да неће да одговара на таква питања, али да је тек откривен део у вези са ђубривом, а да ће на ред доћи и део везан за жито у случају “Азотара”.

Говорећи о Мирославу МИшковићу, Вучић је казао да није најављивао његово хапшење и додао да се испитује неколико предмета у којима се спомиње Мишковић, међу којима и „Дел Реал“.

„Ти предмети се раде, кад буду затворени баш ме брига да ли се неко презива Мишковић, Вучић, Бећковић или било како“, рекао је Вучић, наводећи да му Мишковић никада није ништа на жао урадио и да нема никаквих личних разлога у том случају.

Он је казао да међу предметима који се испитују има четири или пет огромних „који су почели да тресу Србију или ће је тек протрести“.

„Азотара и Агробанка су два примера предмета на којима раде најозбиљнији стручњаци и људи, они раде даноноћно на 24 предмета, које нисмо измислили ми. Они су од виталних интереса за нашу земљу, јер је ту 15 великих приватизација спроведено на лош начин…Ту има четири или пет страшно важних предмета, огромних, који су или почели да тресу Србију или ће је тек протрести, који обухватају политички, економски, естаблишмент подземља, ако могу тако да кажем, и све ћете да видите како је увезано“, рекао је Вучић.

Потпредседник владе је одбацио критике о селективности у борби против корупције, наводећи да у борби против корупције неће бити никакве селекције.

„Ту се не удара на ДС, ту се удара на криминалце, а суд ће рећи да ли смо у праву или не“, рекао је Вучић.

На питање да ли се удара на СПС, будући да је међу приведенима јуче и Радослав Вујачих, за кога је навео да мисли да је у СПС и у „Србијагасу“, Вучић је рекао да се не удара ни у ту странку.

„Ту су умешане велике фирме, компаније, велика и моћна имена, као што је очигледно да су умешане и политичко финансијске структуре које су увек и у свему. (Звонимир) Никезић је велики стручањак, не постоји приватизација која је без њега спроведена, као ни банка која је без његовог мешања спровела реструктурирање. Све што узмете, ту је тај човек“, рекао је он.

Вучић је навео да данас због борбе против корупције има и у политичком и у личном смислу више непријатеља него икада и да зна да ће њихов одговор бити још жешћи и јачи и поручио: „Гарантујем да ћу скупље продати кожу него што су мислили“.

Први потпредседник владе је рекао да се у борби против корупције и криминала сусреће са многим проблемима и притисцима и у полицији и у тужиластву. Он је показао документ – банкарски свифт фирме „Бенефишл катемерс“, иза које, како је навео, стоји Шарићев клан и њихова фирма „Фајнаншл енџелс“.

„Реч је о 3,2 милиона евра и знамо ко је и пребацио новац, али не можемо да докажемо, јер са Кипра не можемо да добијемо међународну правну помоћ, па смо принуђени да чекамо шта ће да нам доставе Американци или неко други да би могли да покрећемо поступке“, казао је Вучић.

Он је да се тренутно ради на великом случају о најтежем облику криминала – дроги, да се то ради у сарадњи са страним службама и да за сада не може ништа више да каже о томе.

У децембру промене у полицији
Вучић је рекао и да ће после афере прислушкивања највиших државних функционера, у децембру „бити одређених промена у полицији“.

„Многима, чијим сам лажима био шокриран, саопштио сам у лице… Мислим да ће у децембру бити одређених промена у полицији. Што се тиче министара на које сам мислио, то сам рекао њима у лице и на седници владе и ван седнице владе“, рекао је Вучић.

Вучић је саопштио да се ради на откривању убице Ранка Панића, да не може да да тачан рок до када ће тај предмет бити разрешен, али да ће резултата бити.

Упитан за случај изборне крађе, што су напредњаци тврдили после избора, Вучић је рекао да није сигуран да је та прича завршена и да је много важније од гласачких листића била кампања против Томислава Николића.

Не постоје договори СНС и ДС
Лидер СНС-а честитао је Драгану Ђиласу избор за новог председника ДС и нагласио да не постоје никакви договори те две странке. „Не постоје никакви договори. Честитао сам му рођење сина, послао сам му телефонску поруку и од тада нисмо имали никакав контакт. Данас нисам стигао да му честитам избор за председника странке и сад користим прилику да му честитам“, казао је Вучић.

Упитан да ли СНС има већину да смени Ђиласа са места градоначелника Београда, Вучић је одговорио: „Наравно“ и додао да ће о томе одлучити органи СНС.

„Мислим да је битније шта ћемо ми да урадимо у држави, а ко како стоји, ко је велики, ко мали, о томе говоре грађани. Да сачекамо ми изборе који ко зна када ће бити, па ће људи дати свој суд о свима”, рекао је Вучић.

 

(Танјуг)